Zdravlje
U PROLJEĆE SE PRIRODA BUDI

Probudite i vi svoje tijelo!
Objavljeno 27. travnja, 2015.
Idealno je vrijeme za aktivaciju cijelog tijela

Proljeće, to divno doba godine. Svi smo s nestrpljenjem čekali prve tople zrake sunca i ugodni topliji zrak. Zelenilo, bujanje drveća, cvjetanje cvijeća. Prve kave na otvorenom i upijanje sunca.

Duži dani, laganija odjeća, vađenje bicikala van i punjenje baterija. Naravno, toliko pozitivne energije iz prirode prenosi se i na ljude pa smo svi veseliji, energičniji, zaljubljiviji i poletniji.

Proljeće je definitivno doba buđenja iz zimskog sna. Idealno vrijeme za AKTIVACIJU CIJELOG TIJELA bilo da želite smršavjeti, oblikovati tijelo, šetati, rolati se ili očistiti se od toksina nakupljenih tijekom zime. Vi sami postajete svjesniji kako se bliži ljeto i svjesniji tromosti koje se treba riješiti. Smeta vam višak nakupljenih masnih naslaga, želite li to riješiti i vratiti se u normalu, krenite u AKCIJU jer proljeće je najbolje doba za PROMJENU! Ako sada krenete s treninzima, do ljeta garantirano stignete vratiti savršenu figuru. Uključite se u neki od programa, budite uporni, dolazite na treninge minimalno tri puta tjedno, reducirajte prehranu i bit ćete oduševljeni rezultatima.

Promijenite način prehrane, detoksicirajte se

U posljednje vrijeme sve se više govori o ZDRAVIM SMOOTHIJIMA. Smoothie je slatkog okusa i može zadovoljiti želju za slatkom hranom bez suvišnih kalorija. Osim što sadrže vrlo zdrave i svježe namirnice, lako se probavljaju, nutritivna vrijednost im je visoka! Blendajte zeleno, voće, sjemenke. Pročitajte par knjiga sa savjetima, pronađite svoj okus koji vam paše i samo promatrajte pozitivne promjene na sebi.

Voda čini oko 75 % našeg tijela te ima glavnu ulogu pri izbacivanju toksina i ostalog neželjenog otpada. Mnogi ignoriraju važnost vode i idu kroz život žedni što im izaziva umor, manjak energije i glavobolju. Unosite dovoljno vode i primijetite promjene!

VJEŽBAJTE!

Kako je proljeće savršeno vrijeme za AKTIVACIJU, tako bih izdvojila i savršenu vježbu kojom ćete AKTIVIRATI CIJELO TIJELO!

- PLANK!

Plank (daska, upor, izdržaj) nazivi su za statičku, tj izometričku vježbu kojom se aktiviraju dubinski mišići trupa zvani CORE MIŠIĆI. Izometričkom kontrakcijom jačamo mišiće, ali bez pokreta, tj. zadržavanjem određenog položaja aktiviramo mišiće. Ti mišići našem tijelu daju stabilnost, kontroliraju pokrete, čuvaju nam unutrašnje organe, štite kralježnicu. Snažni core mišići mogu smanjiti bolove u kralježnici, poboljšati držanje.

CORE MIŠIĆI:

- M.RECTUS ABDOMISIS

- M.OBLIQUUS INTERNUS I EXTERNUS

- M.TRANSVERSUS ABDOMINIS

- M.MULTIFIDUS

- M.ERECTOR SPINAE

- M.QUADRATUS LUMBORUM

- M.PSOAS MAJOR

- GLUTEUS MAXIMUS

Kod planka je vrlo važan ispravan položaj za izvođenje vježbe kako se ne biste ozlijedili ili radili uzaludno. Opis vježbi pogledajte na slikama!

Stvorite i vi snažan prirodni zid u tijelu i sačuvajte si leđa, ojačajte mišiće i smanjite centimetre u struku! U proljeće se budi i priroda, sve je pozitivnije, pa zašto ne biste bili i vi?

Martina Slivonja, bacc. Physioth i licencirana instruktorica pilatesa i joge u Centru osobne moći u Osijeku

Voda čini oko 75 % našeg tijela te ima glavnu ulogu pri izbacivanju toksina i ostalog neželjenog otpada

Najčitanije iz rubrike