Mozaik
SMOTRA KLAPA ZADARSKE ŽUPANIJE U SLAVONIJI

Klapske pjesme donijele
dašak mora u Vukovar
Objavljeno 26. travnja, 2015.
Sudionici su odali počast žrtvama Domovinskog rata

Hrvatski dom Vukovar bio je domaćin uistinu spektakularnog i nesvakidašnjeg događaja, Smotre klapa Zadarske županije koja je bila poklon Zadarske županije i Udruga zadarskih klapa prigodom Dana grada Vukovara.

- Jedna lijepa manifestacija, duboka isprepletena povezanost između plave i zelene Hrvatske, odnosno Slavonije i Dalmacije. Posebno smo počašćeni što smo mogli svjedočiti predivnom ugođaju Dalmacije u našem gradu, na početku obilježavanja Dan grada Vukovara - istaknuo je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Na pozornici Hrvatskog doma Vukovar nastupile su klape Peružini, Koporan, Condura, Luna, Sukošan i Kožino.

- Ovaj program donijeli smo za početak obilježavanja Dana grada Vukovara i kako bismo najavili kraj Županijskih dana Zadarske županije. Smotra klapa se u našoj Zadarskoj županiji održava već dugi niz godina, gdje nastupaju klape iz naše županije. To je nešto izvorno, što mi njegujemo, a ovom smotrom klapa želimo pokazati ono što mi imamo, a to je prije svega naša baština. U Vukovar smo došli sa šest klapa koje su pokrile cijelo područje Zadarske županije, znači priobalni dio, zaleđe, otoke i grad Zadar. Ovo je fuzija ljudskih glasova koja se stapa u jednu harmoniju - istaknula je Vlatka Vučić-Marasović, glasnogovornica Zadarske županije i organizatorica Smotre klapa.

Koncert je završio pozdravnim riječima gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića, koji su zajedno sa svim klapama otpjevali niz pjesama, među kojima je bila i “Croatio iz duše te ljubim”. Ono što je bilo posebno, uistinu je spoj klapa i publike, gdje smo vidjeli na kraju da cijeli Hrvatski dom Vukovar diše kao jedno uz klapsko pjevanje.

U nedjelju, 26. travnja, klape su pjevale na svetoj misi u crkvi svetog Filipa i Jakova. Istoga dana sudionici smotre posjetili su Spomen-dom na Ovčari, mjesto masovne grobnice na Ovčari i Memorijalno groblje, te odali počast svim žrtvama Domovinskog rata u gradu Vukovaru.

U predvorju Hrvatskog doma Vukovar otvorena je i prigodna izložba paških otočkih fotografa pod nazivom “Ćutin otok svoj” i “Babunj iz Bibinja”.

Mario KOKAJ

Ovo je

fuzija ljudskih glasova koja se stapa u jednu harmoniju

Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike