Crna kronika
JUŽNA OSJEČKA OBILAZNICA POSTALA PISTA ZA PREBRZU VOŽNJU

Na novom dijelu obilaznice, s četiri traka, uhvaćeno je više od 600 prebrzih vozača
Objavljeno 27. travnja, 2015.
Rekorder obnovljene dionice je državljanin BiH, koji je jurio 220 kilometara na sat

OSIJEK – Obilaznice oko Osijeka, kao i pojedine gradske ulice, postale su piste za prebrze vozače. U manje od četiri mjeseca, od 23. prosinca prošle do 20. travnja ove godine, od njezina otvaranja, samo na novom četverotračnom dijelu južne obilaznice, od čvorišta autoceste Slavonika do Ulice svetog Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku, uhvaćeno je 615 prebrzih vozača!

Zanimljiv je podatak da su od ukupnog broja kažnjenih njih 55 bili stranci. Novi dio južne obilaznice dug je sedam kilometara.

- Na istoj dionici navedene ceste zabilježili smo najveću brzinu od 220 kilometara na sat, 22-godišnjeg državljanina BiH, koji je upravljao Mercedesom, 5. travnja ove godine - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske.

Na području Postaje prometne policije Osijek u 2014. godini sankcionirana su 6854 vozača za prekršaj prebrze vožnje, od toga na području grada Osijeka 1873, a na području cijele Policijske uprave osječko-baranjske kažnjeno je 27.375 vozača za prekršaj prebrze vožnje.

Na području Osijeka u 2014. godini najviše je vozača zbog prekršaja prebrze vožnje sankcionirano na Vinkovačkoj cesti - 224 i na Vukovarskoj cesti – 10. Izvan Osijeka najviše je vozača vozilo prebrzo na državnoj cesti broj 7 (granični prijelaz Duboševica – Beli Manastir – Osijek – Đakovo – granični prijelaz Slavonski Šamac), njih ukupno 1586. Na južnoj obilaznici zaustavljena su 1162 , a na cesti broj 518 (Osijek – Jarmina) 1142 prebrza vozača.

Prošle je godine na autocesti A 5 najveća brzina bila 216 kilometara na sat, na zapadnoj osječkoj obilaznici 207 a na južnoj obilaznici 210 kilometara na sat. U Osijeku je lani najbrži vozač uhvaćen u Ulici Matije Gupca, vozio je 124 kilometra na sat.

Brzina je i dalje najveći problem koji dovodi do prometnih nesreća, kako s ozlijeđenima tako i s poginulim osobama. Tako je lani od ukupno 308 poginulih u prometnim nesrećama u Hrvatskoj njih čak 141, odnosno 45,8 posto, poginula zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Sandra LACIĆ
Kamere još nisu postavljene

Kamere koje će nadzirati brzinu na području Osječko-baranjske županije još uvijek nisu postavljene, iako se o tome govori već mjesecima. Iz policije navode da se protiv prebrzih vozača, koji ugrožavaju sve sudionike u prometu, bore svakodnevnim nadzorima brzine. Kontrolna mjesta određuju se planom Policijske uprave, sukladno s analitičko-statističkim pokazateljima stanja sigurnosti. Pri tome se vodi računa da to ne bude uvijek na istim mjestima. Za nadzor brzine vozila koriste se laser, Fama laser i presretač.

Negativan trend se nastavlja

Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike