Osijek
STARA JEZGRA POSTALA VELIKI PARKING

Zbog proširenja zone naplate parkiranja, ulice u Tvrđi zatrpane automobilima
Objavljeno 27. travnja, 2015.
Najveće su gužve radnim danom između 7 i 8 ujutro

Godinama se u Osijeku priča o potpunoj ili bar djelomičnoj zabrani prometovanja Tvrđom, starom gradskom jezgrom koja sve više pokazuje ožiljke zbog gustog prometa, neprimjerenog parkiranja, čak i ulazaka kamiona i autobusa do samog Trga Svetog Trojstva.

I dok se čeka na konačnu odluku i rješenje ovog problema, Tvrđa je posljednjih mjeseci pod dodatnim pritiskom vozila, i to zbog odluke o širenju zone naplate parkiranja u Istarskoj i Zvonimirovoj ulici. Nema sumnje kako je naplata parkiranja u okolici Doma zdravlja i HZMO-a uvela reda u uske uličice u kojima je pronalaženje parkirališnog mjesta bilo prava avantura. No, kolateralna žrtva ovog poteza upravo je Tvrđa i tamošnji stanovnici. Naime, djelatnici i oni koji idu do “Mirovinskog”, Doma zdravlja te Elektrotehničke i prometne i Strojarske škole sada besplatno parkiralište za radnog vremena pronalaze upravo u Tvrđi pa je tamo oko 7 ili 8 sati ujutro radnim danima velika gužva.

- Inače smo u velikim problemima zbog svega što život u Tvrđi donosi, a ovo s parkiranjem dodatno nas “pokopava”. Godinama slušamo kako će se ulazak automobilima u Tvrđu zabraniti za sve osim stanara, ali od toga nikada ništa. Na kraju se dogodilo da se krene u naplatu parkiranja u neposrednoj blizini Tvrđe, dok je Tvrđa još uvijek besplatna za parkiranje. Ima li to smisla ako uzmemo u obzir da se tko zna od kada priča kako treba smanjiti ili potpuno zabraniti promet Tvrđom? Ovim potezom postignut je upravo kontraefekt, manje je auta oko Tvrđe, a u Tvrđi ih je sve više. Prije smo gužve trpjeli uglavnom u noćnim satima i vikendom, a sada je tako svaki dan, i to cijeli dan - nezadovoljan je jedan od sve rjeđih stanara stare gradske jezgre.

Da je njegovo nezadovoljstvo opravdano uvjerili smo se i sami za jutarnjeg posjeta Tvrđi u kojoj gotovo i nije bilo slobodnog parkirališnog mjesta, dok je u inače pretrpanoj Zvonimirovoj bilo mjesta napretek. Ipak, ima i onih koji vide samo pozitivne strane ovih promjena u prometnoj signalizaciji.

- Nije mi problem platiti sat ili dva parkiranja kada imam nešto za obaviti ili moram k liječniku. Bar ima mjesta u neposrednoj blizini Doma zdravlja, a prije sam morao parkirati kojekuda - rekao nam je Osječanin Nikola koji je bez problema uparkiravao praktički pred vratima Doma zdravlja, i to u vrijeme najvećih gužvi.

Ivan SEKOL

STANOVNICI

Tvrđe do sada su trpjeli gužve u noćnim satima, a sada je tako i preko dana

U potrazi za besplatnim parkiralištem, vozači su okupirali gotovo sve ulice u Tvrđi

Najčitanije iz rubrike