Zdravlje
RAK VRATA MATERNICE ČINI 3 % SVIH ZLOĆUDNIH BOLESTI ŽENA U HRVATSKOJ

Istraživanje pokazalo kako većina žena sa sela starijih od 50 godina nikada nije napravila ginekološki pregled
Objavljeno 27. travnja, 2015.

U Hrvatskoj je rak vrata maternice deveto najčešće sijelo raka u žena s 315 novooboljelih žena u 2012., što čini 3 % svih zloćudnih bolesti žena, a u 2013. u Hrvatskoj je od posljedica te bolesti umrlo 127 žena, podaci su koje je iznio Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

- Kako je vidljivo, unutar same Europe postoje velike razlike, a jednako tako i unutar same Hrvatske, što je za nas koji se bavimo javnim zdravstvom nedopustiva situacija. Preventivne mjere za rak vrata maternice u Hrvatskoj od šezdesetih godina prošlog stoljeća dovele su do značajnog pada broja novooboljelih žena za razdoblje od dva desetljeća (44%). Silazni je trend bio prisutan sve do 1991. godine, no nakon tog razdoblja ne primjećuju se značajni pomaci. Od 2005. do danas u Osječko-baranjskoj županiji postupno se smanjuje broj novooboljelih žena, od vodeće pozicije na razini hrvatske do današnjeg broja koji je na razini prosjeka Hrvatske, ali pri tome uz još visoku smrtnost koja je znatno iznad hrvatskog prosjeka. U Osječko-baranjskoj županiji rak vrata maternice osmo je najčešće sijelo raka u žena s 22 novooboljele žene u 2012. godini, što čini 3,7 % svih zloćudnih bolesti žena (gruba stopa 13,9/100.000). U 2013. umrlo je 14 (gruba stopa 8,9/100.000, a što čini 3,6 % svih smrti od raka u žena), u 2012. godini pet žena - naglašava specijalist javnog zdravstva Nikola Kraljik.

Rezultati provedenih preventivnih pregleda na području Osječko-baranjske županije od 2009. do 2012., točnije do početka provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, u šest ginekoloških ordinacija primarne zdravstvene zaštite kod žena koje nisu bile kod izabranog ginekologa tri i više godina ili nisu obavile papa-test u posljednjih šest mjeseci pokazuju poražavajuće rezultate.

- Seoske žene mlađe od 50 godina u prosjeku nisu obavile pregled tijekom šest godina, a gradske žene iste dobi pet godina. U žena starijih od 50 godina situacija je još poražavajuća. Seoske žene u prosjeku nisu obavile pregled 10 godina, pri čemu je velik broj onih koje pregled nisu obavile 20 godina ili uopće ne pamte da su ga obavile ikada. Što se, pak, gradskih žena starijih od 50 godina tiče, u prosjeku pregled nisu obavile sedam godina - upozorava dr. Kraljik.

Svojom učestalošću i smrtnošću, ali i nizom etioloških spoznaja, rak vrata maternice izazov je suvremene medicine te značajan javnozdravstveni problem u razvijenim i u nerazvijenim zemljama. Bolest je to od koje zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu, uzimajući u obzir mogućnosti i znanja u sprječavanju i mogućnostima ranog otkrivanja ove bolesti, ne bi smjela teoretski oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. No nažalost stvarnost je još uvijek poražavajuća. Tako je rak vrata maternice četvrto po učestalosti sijelo raka žena u svijetu. Međunarodna agencija za istraživanje raka iznosi kako je u 2012. godini dijagnosticirano oko 528.000 novooboljelih žena. Te iste godine umrlo je zbog te bolesti 266.000 žena, od toga se 87 % odnosi na zemlje u razvoju (Africi, Latinskoj Americi i na Karibima, srednjoj i južnoj Aziji). U Europi je od raka vrata maternice u 2012. oboljelo gotovo 67.000, a umrlo više od 26.000 žena. Istočna Europa područje je najveće pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice u Europi, a istodobno je to područje koje ima i najveću stopu smrtnosti. Najnižu stopu pojavnosti raka vrata maternice u Europi ima Finska (ona je u 2012. iznosila 4,3 na 100.000), a ujedno Finska ima i najnižu stopu smrtnosti od raka vrata maternice (2012. godine stopa je iznosila 1,0 na 100.000).N.Z.Eberhard

127

žena umro je od posljedica ove bolesti u 2013. godini

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike