Kultura
KREATIVNA RIZNICA

EFOS promovirao kreativni sektor
Objavljeno 25. travnja, 2015.
Novi će simpozij kreativne snage okupiti 2016. te nova kulturna i kreativna okupljanja na EFOS-u

Trećeg su dana popularizacijskog simpozija Kreativna riznica Ekonomskoga fakulteta u Osijeku održana četiri izlagačka bloka, a program je započeo okruglim stolom na kojem su Josipa Mijoč i Petra Ljevak sa studentima diplomskoga studija Poduzetništvo predstavili rezultate istraživanja nakladničkih poduzeća u okružju digitalnih društvenih medija. Zanimalo ih je ponajprije što prate korisnici nakladničkiih stranica na digitalnoj duštvenoj mreži Facebook, a proučavanjem ponašanja korisnika došli su do nekih općih smjernica zanimljivih svim nakladnicima koji razvijaju svoje marketinške aktivnosti uz podršku digitalnih društvenih mdija. Temu okruglog stola nadopunilo je predavanje Tomislava Jakopeca Elektroničko nakladnšstvo i elektronička knjiga na kojem je predstavio trenutačno dostupne modele objavljivanja elektroničkih knjiga, s posebnim osvrtom na objavljivanja znanstvenih knjiga. U prvom su bloku predavanje održale i Julijana Mladenovska-Tešija, stručna suradnica u Slagalici, i Dijana Živković, koje su predstavile primjere dobre prakse filantropskih djelatnosti i njihovih doprinosa razvitku kreativnih potencijala.
Nakon stanke za nadahnuć, predavanja su održali Mladen Špehar i Ana Perišić Mijić iz Ministarstva kulture. Dok su predstavljali program Kreativna Europa, program EU koji je nastavak programa Kultura 2000 i Kultura 2007-2013, zainteresirani su mogli slušati predavanje Sanje Ćorić na temu Osigurajmo kreativnost u poslovanju – o kreativnosti u poslovanju posebno iz iskustva rada u osiguravajućem društvu. Nataša Drvenkar vodila je radionicu Kreativna gospodarstva, a objasnila je i što je to kreativna destrukcija i kako se procesom kreativne destrukcije moze potaknuti hrvatsko gospodarstvo.
Komuniciranje dizajnom i arhitekturom naziv je predavanja/radionice koje su vodili Jelena Havelka, Ivana Kocsis i Damir Jukić i na kojem je kreativnost dizajna i arhitekture posvjedočena na tri vrlo različita i jedinstvena načina.
Izlaganje akademika Stjepana Damjanovića moderirala je Milica Lukić s Filozofskog fakulteta u Osijeku. Osim studenata, izlaganju  jenazočio veliki broj članova Matice Hrvatske te Osječana. U aktivnom dijalogu akad. Damjanovića i profesorice Lukić, predstavljeni su Novi filološki prilozi te promišljanja kulture jezika i govorenja u novom dobu.
U posljednjem je bloku izlaganja slušatelje oduševilo predavanje Antonija Todorovika Dimishkova, zaposlenika Microsofta, koji je govorio na temu Kreativnost i koristenje novih tehnologija u IT industriji i Retail sektoru. Najavio je i pomalo zastrašujuće nove tehnologije koje će naslijediti današnje oblike i načine korištenja tehnologije – mobitele, računala i sl. Radionicu su za to vrijeme održale Sanja Pfeifer i Marina Jeger. One su sa sudionicima na radionici Od inkubacije do iluminacije prolazile kroz različite tehnike poticanje kreativnosti poput gimnastike mozga i brain storminga, a sve u svrhu oblikovanja poslovnih ideja.
Posljednji u nizu predavanja na Kreativnoj riznici imali su novinari Hrvatske radio-televizije. Renata Margetić-Urlić i Dean Šoša. Renata Margaretić-Urlić predavala je o Kulturi u elektroničkom mediju – HRT3 te je u sadržajnom presjeku iznijela osnovne odlike emisije Intervju tjedna, ali i o čitavom nizu emisija o kulturi na HRT-u. Nakon toga je Dean Šoša govorio o Trećem programu kao kreativnoj riznici te uputio sugovornike u niz natječaja koje HRT raspisuje za potencijalne producente zainteresirane za iznimno širok niz tema.
Uslijedio je i glazbeni program projekta Sinkopa, koji čine Mario i Kristina Krušelj. Raskošna glazbena izvedba vrlo složenih skladbi bila je uvod u predstavljanje knjige Jasne Horvat Antiatlas. Knjigu su predstavile urednica iz Naklade Ljevak, Nives Tomašević, Marija Sablić te akademkinja i velika obožavateljica Horvatičinih romana, Dubravka Oraić Tolić. Putopisne je dionice upotpunio i odjavni nastup projekta Sinkopa, a pozdravnom riječi dekan Vladimi Cini zaključio je ovogodišnju Kreativnu riznicu, zahvalio svim sudionicima, izlagačima, pokroviteljima te Programskom i Organizacijskom odboru. Istaknuo je kako je EFOS time promovirao kreativni sektor kao sektor u nastajanju te ujedino teoriju i praksu na dostizanju najboljih rješenja važnih za ovaj sektor u nastajanju. Najavio je i novi simpozij koji će kreativne snage okupiti 2016. te nova kulturna i kreativna okupljanja. Nazočne je pozvao da 25. travnja posjete radionice: Izrada idejnog rješenja kreativne zastave grada Osijeka – treći dio/ prezentacija (Mario Matoković, Josipa Mijoč, Vladimir Ham, Denis Ambruš), Mala škola glagoljice (Verica Kovač – predsjednica Udruge hrvatskih kreativnih amatera), Izrada slika od latica cvijeća – tehnika Tomago (Marija Igaly), Tkanje na tkalačkom stanu (Ljubica Marković i srebrenka Pečenjak), Radionica reciklaže (Irena Zandona i Katarina Pišonić – Pakrac).
Ovim pozitivnim riječima i svijetlim predviđanijma budućih kreativnih susretanja, zatvorena je Kreativna riznica - popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji se održavao od 22. do 25. travnja. Narcisa Vekić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente