Sport
NOGOMETAŠI OSIJEKA GOSTUJU U SPLITU

Ofenziva je u Parku mladeži
jedina razumna strategija
Objavljeno 25. travnja, 2015.
Nogometaši Osijeka ove su sezone s gostovanja donijeli samo osam bodova

Nogometaši Osijeka ove su sezone s gostovanja donijeli samo osam bodova. Od tih osam čak su sedam osvojili u Kranjčevićevoj ulici, a onaj preostali u Puli.

Četiri boda u gostima osvojili su jesenas i isto toliko ovog proljeća, pa je gostovanje u Parku mladeži prilika za prebacivanje jesenskog učinka. Osijeku su prijeko potrebni bodovi s gostovanja jer samo mu oni mogu garantirati ravnoporavan život u teškoj utrci za nastavak prvoligaškog života. Objektivno gledajući, Split nudi možda i najlakša gostovanja od četiri preostala. Osim kod Splita, bijelo-plavi će i u goste Hajduku, koji proživljava tešku krizu, a morat će još bijelo-plavi u Maksimir i na Kantridu. Dakle, manevarski prostor za osvajanje bodova u gostima nije baš prevelik.

- Bodova koji su na raspolaganju sve je manje i zato mi nemamo što zbrajati i oduzimati. Jednostavno u svakoj utakmici moramo ići na pobjedu bez obzira na to tko nam je s druge strane. Split je plasmanom u finale Kupa sve sam rekao o svojoj kvaliteti, ali ćemo mi pokušati ostvariti svoje ciljeve u Parku mladeži, a oni su vezani uz osvajanje bar jednog boda - kaže Ivo Šušak.

Netko će možda pomisliti kako to “osvajanje jednog boda” znači dekadenciju u igri Osijeka. No Šušku ni u primisli nije “parkiranje autobusa” pred vlastita vrata. Iskreno, to je i jedina razumna strategija jer Osijek rijetko uspije izdržati a da ne primi pogodak. To im je uspjelo samo šest puta u 29 pokušaja, a zanimljivo kako je baš Split jedan od suparnika protiv kojih je Osijek uspio svoju mrežu sačuvati netaknutom. Ipak, Šušak se neće pouzdati u to.

- Idemo zabiti bar jedan pogodak. Moramo težiti igri i ofenzivnijem pristupu jer sve drugo, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, nema smisla - kaže trener bijelo-plavih.

Split je nedvojbeno kvalitetan suparnik, ali Osječani ponajprije računa trebaju voditi o sebi. Nemaju se nikakvog razloga prepasti Splićana. Trebaju se samo prisjetiti kako su ih razbili prije dva mjeseca u Osijeku. Bila je to Šuškova nastupna utakmica u trećem mandatu i bila je - bajka. Osijek je pobijedio 4:0, dakle može se. Ni Split ne leti i njima može sve krenuti naopako, ali Osijek je taj koji mora biti uzročnik takvog raspoleta. Dakle, treba igrati hrabro.

- Vodilja nam je drugo poluvrijeme utakmice protiv Lokomotive. To je bila vrlo dobra naša izvedba i na tom tragu ću složiti i momčad - zaključio je Šušak.

Dvojbi gotovo da i nema. Šorša će na mjesto desnog braniča, a ispred njega će ordinirati Marin Glavaš. Ostalo bi trebalo biti isto kao i protiv Zadra, dakle s Peroševićem i Aneffom u vrhu napada. Šušak je nakon dolaska u Gradski vrt rekao: “Mi smo u ratu”, a kad je “braco rat, onda nema mile-lale”. Ne sjećamo se da je Šušak u prethodna dva mandata na klupi Osijeka imao tako izražen “kockarski duh” kao danas. Spreman je na maksimalan rizik jer je svjestan kako sve ostalo Osijeku neće donijeti posebne bodovne beneficije. E, sad jedno su želje Osječana kada je ofenziva u pitanju, a realnost na terenu može biti i drugačija jer Split neće sve to gledati skrštenih ruku. Motiv i želja trebali bi biti jači kod Osječana, ali to uvijek može biti dvosjekli mač...

Dalibor KELER

SPLIT-OSIJEK

Početak: Subota, 17 sati

Zagorac - Mikulić

Galović - Šorša

Barbarić - Bralić

Vrgoč - Laštro

Woon - Barišić

Blagojević - Glavaš

Vidović - Vojnović

Bagarić - Jamak

Rog - Škorić

Kvesić - Perošević

Cikalleshi - Aneff

Stadion: Park mladeži

Kapacitet: 4.075

Sudac: Domagoj Vučkov (Rijeka).

30. kolo

PETAK

Lokomotiva - Zagreb 1:2

SUBOTA

17 sati

Split - Osijek

19 sati

Zadar - Dinamo

NEDJELJA

17 sati

Slaven Belupo - Hajduk

19 sati

Rijeka - Istra 1961

RIZIK

IVO ŠUŠAK RIJETKO JE KADA BIO SPREMAN NA PREUZIMANJE TOLIKOG RIZIKA

Najčitanije iz rubrike