Novosti
NA UPRAVNOM SUDU U OSIJEKU

Idući tjedan presuda o slučaju odlagališta Lončarica Velika
Objavljeno 25. travnja, 2015.

U idući četvrtak znat će se sudski epilog u slučaju tužbe grupe građana Osijeka protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode u slučaju odlagališta Lončarica Velika. Jučer je, naime, pod predsjedanjem suca Tomislava Artukovića, na Upravnom sudu u Osijeku zaključena glavna rasprava, a sudac je za tjedan dana najavio objavu presude.

Ukupno 80 mještana Raške i Brezničke, ulica u neposrednoj blizini odlagališta, od srpnja prošle godine tužbom pokušava osporiti rješenje kojim Ministarstvo dozvoljava Gradu Osijek provođenje sanacije postojećeg dijela i proširenje odlagališta.

Mještani upozoravaju kako se proširenjem zone odlaganja za dodatnih 3,5 hektara dolazi na manje od 500 metara od njihovih kuća, da nemaju dovoljno informacija o samom zahvatu, ali i da se u konačnici ondje godinama ne poštuju pravila odlaganja. U međuvremenu su u javnost plasirani i rezultati ispitivanja procjednih voda ovog deponija, koje su rađene prema narudžbi Grada Osijeka, a javno su objavljene na stranicama Ministarstva zaštite okoliša. Pokazalo se da je riječ o višestruko povećanoj koncentraciji teških metala koji su potencijalno kancerogeni.

Na jučerašnjoj, drugoj raspravi tužitelji su upozorili kao se odgovorne osobe u gradskim službama neodgovorno ponašaju i prema instaliranoj ispitnoj opremi, jer od tri mjerna instrumenta - piezometara, dva su zatrpana. Stoga, umjesto bar 80 uzoraka, oni raspolažu tek s dvadeset, a što je premalo za utvrđivanje stvarnog stanja.

Ovlašteni zastupatelji Ministarstva te Grada Osijeka, kao zainteresirane stranke, traže odbacivanje tužbe, uz obrazloženje kako je riječ o proširenju radi sanacije odlagališta, sve to u cilju kako bi se ispoštovao rok do 1. siječnja 2018. kada se u Hrvatskoj moraju sanirati sva odlagališta otpada. Sudac Artuković je jučer ocijenio kako zaključuje daljnju raspravu, te da odluku može donijeti na temelju postojećih spisa.D.Kuštro

GOGO: TRAŽIMO DA NAM SE OMOGUĆI POSJET ODLAGALIŠTU

Vijećnici Građanske opcije Grada Osijeka (GOGO) u priopćenju za javnost su u petak izrazili ogorčenje jer im nije omogućen obilazak odlagališta Lončarica Velika, unatoč pisanom zahtjevu. “Smatramo da smo na taj način onemogućeni u obavljanju dužnosti na koje su nas izabrali građani Osijeka, te pozivamo gradonačelnika da još jednom promisli o svojoj odluci i omogući nam da, u pratnji gradske administracije, posjetimo odlagalište”, stoji u priopćenju u kojem se nastavlja kako GOGO već duže vrijeme upozorava na zabrinjavajuće stanje odlagališta otpada na kojemu su “evidentirane višestruko povećane vrijednosti žive i olova u podzemnoj vodi, te na dugogodišnji nerad gradske administracije i zanemarivanje prostora odlagališta.” Ističu kako su jučerašnjim posjetom htjeli vidjeti što je gradska uprava na prostoru odlagališta napravila od njihova posljednjeg posjeta.

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

Najčitanije iz rubrike