Ekonomija
ŽUPANIJA I BANKE UGOVORI O KREDITIRANJU GOSPODARSTVA

Poduzetnicima krediti do pet milijuna kuna
Objavljeno 25. travnja, 2015.
Osječko-baranjska županija i Ministarstvo poduzetništva osigurali su kreditni potencijal od 27 milijuna kuna

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić jučer je s predstavnicima deset kreditnih banaka potpisao Ugovor o provedbi Programa “Kreditom do uspjeha 2014.”.

Osječko-baranjska županija javila se na javni poziv Ministarstva poduzetništva i obrta objavljenog u rujnu prošle godine te je nakon završenog postupka osigurala 27 milijuna kuna novih kredita za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo, odnosno za proizvodne i uslužne djelatnosti.

- Riječ je o značajno povoljnijim kamatnim stopama koje mogu biti do najviše sedam posto. Ministarstvo subvencionira kamatu s dva, a Županija jedan posto (postotni poen, nap. a.). Očekujemo da se uključe i jedinice lokalne samouprave da bi kamatna stopa za krajnje korisnike, odnosno za gospodarstvo bila još niža. Minimalni iznos kredita je 100.000 kuna, a maksimalni pet milijuna te je namijenjen za kupnju ili izgradnju, odnosno dogradnju gospodarskog objekta, ali i za nabavu opreme ili njezinih dijelova za gospodarstvenike - pojasnio je župan, dodajući da se kredit odobrava na sedam, odnosno deset godina, s počekom do dvije godine.

Županija je također osigurala i jamstveni fond koji ide preko Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, a Šišljagić je najavio da Županija za mjesec dana ide u još jednu kreditnu liniju koju će plasirati samostalno, i to ukupnim iznosom od 20 milijuna kuna, namijenjenom za obrtna sredstva malih i srednjih poduzetnika.

Inače, Osječko-baranjska županija u posljednjih deset godina sudjelovala je u svim kreditnim linijama ministarstava, sufinancirajući kamatne stope. Ukupan iznos tako plasiranih kredita preko Županije iznosi više od 450 milijuna kuna, a Županija je sufinancirala kamatnu stopu u iznosu od 61 milijun kuna.

Marija MIHELIĆ
Župan VLADIMIR Šišljagić traži ukidanje valutne klauzule

Župan Šišljagić je naglasio zadovoljstvo suradnjom s čelnim ljudima banaka na lokalnoj razini, ali je i zatražio ukidanje valutne klauzule na kredite, kako njima ne bi dodatno financijski opteretili gospodarstvo i poduzetnike. “Ukupna politika bankarskog sustava proteklih godina zbog valutnih klauzula, tečajnih razlika i visokih kamata, rezultirala je financijskim slomom građana, ali i gospodarstva, koje je iskazivalo potrebe za kreditima. Tražim stoga da u okviru svojih mogućnosti izbjegavaju valutnu klauzulu pod svaku cijenu”, naglasio je Šišljagić.

Minimalni iznos kredita je 100.000, a maksimalni pet milijuna kuna

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike