Osijek
KREATIVNA RIZNICA

Mnoge su privukle kreativne radionice i poticajna predavanja
Objavljeno 24. travnja, 2015.
Drugi je dan završen radionicom Valerije Karačić “E, lega, znaš hrvatski?”

Drugoga dana popularizacijskoga simpozija Kreativna riznica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku posjetitelji su imali priliku poslušati i sudjelovati u nizu predavanja i radionica.

Ivo Mijoč govorio je o Dioničkoj i menadžment kulturi kao determinanti Hofstedeovih varijabli, a studenti Ana Zrnić, Ivona Martinović, Valentina Bermanec, Karla Bilandžić, Petra Forjan i Lorenso Yakub razgovarali su o tom kako se kulturne i kreativne industrije praktično razvijaju u Hrvatskoj i EU-u. U BIOS-u je održana radionica o projektnim idejama s temom društvenih inovacija, a na EFOS-u projekcije Kristine Raspudić Kumrić “Gledamo, vidimo, mislimo kamerom” te izložba PP Kopački rit: Isabella Hedwig Franziska Natalia von Croy-Dülmen i plakat Filipa Cvitića - Razvoj glagoljice.

Sunčica Oberman Peterka, Anamarija Delić i Ivica Vuletić održali su okrugli stol Poduzetnički pothvat u kreativnoj industriji. Zainteresirani knjižničari i informatolozi poslušali su predavanje Zlatka Švigira, Ante Kovačevića, Ognjena Cahuna o prednostima i nedostatcima digitalnih knjižnica. Slijedilo je predavanje Jasminke Mesarić “Kreativna knjižnica kao krucijalni koncentrični krug kulturne industrije”. Dubravka Klasiček i Davorin Pichler objasnili su odnos autorskog prava i industrijskog vlasništva, a Tin Horvatin s Jerkom Glavašem i Majom Lamzom Maronić govorio je o dobrim primjerima kreativne i kulturne ekonomije.

Nakon stanke nastavljeni su blokovi predavanja. Prvo su Milica Lukić i Vera Blažević Krezić postavile pitanje proučavanja i promicanja glagoljice i njezine tradicije, koje je upotpunjeno predavanjem Ivane Buljubašić i Nikoline Rebrine Marinov o glagoljici kao proizvodu, marki i brendu te strategijama prezentiranja.

Sanja Račić govorila je o mediju radija, a Igor Mavrin o ekonomiji gradova koji prolaze kroz programe Europske prijestolnice kulture. U istom je bloku predavanje održao i Neven Antičević iz Algoritma, koji je govorio o izazovima izdavaštva te sve proširenijoj digitalizaciji. Jasna Horvat je s Petrom Ljevak govorila o temi Socijalne mreže i nakladništvo, a Dunja Degmečić i Vedran Lenzna o kreativnim procesima i kako funkcioniraju u našem mozgu.

Davorin Turkalj i Antun Biloš uputili su zainteresirane u najnovije aplikacije e-marketinga, Nives Tomašević u arhitekturu kulturne i kreativne ponude Zadra, a Zorislav Kalazić održao je predavanje i radionicu o Stock fotografiji. Mnoge je zainteresirala i radionica Kreativnost u upravljanju vremenom.

Posljednje predavanje bilo je ono akademkinje Dubravke Oraić-Tolić o vrlo specifičnim slojevima i viđenjima nacije u A. G. Matoša. Objasnila je zašto je i danas posve legitimno reći da je netko samo politički Hrvat te tko su sve bili Matoševi politički i književni suparnici. Slijedila je i radionica Kreativnost moja prednost. Dan je završen radionicom Valerije Karačić “E, lega, znaš hrvatski?”, na kojoj su sudionici na neformalan i interaktivan način usvajali znanje o hrvatskom standardnom jeziku.

Narcisa VEKIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike