Regija
NAKON PET GODINA GRADNJE

U jezeru Slanac 2,5
milijuna kubika vode
Objavljeno 24. travnja, 2015.

SLATINA – Nakon pet godina priprema i gradnje, počelo je punjenje vodom akumulacijskog jezera Slanac, koje se prostire na površini od 81 hektara i ima šest puta veću površinu i zapremninu od slatinskog jezera Javorice. Buduće jezero posjetili su zamjenica župana Sanja Bošnjak, načelnik općine Voćin Predrag Filić, načelnik općine Sopje Josip Granjaš i direktorica Turističkog ureda Slatine Helena Hegediš. Osim funkcije obrane od poplava, svatko od njih vidi i druge mogućnosti za doprinos akumulacije razvoju područja, u prvom redu turističkih sadržaja kao što su lovni, ribolovni i rekreativni (biciklistički) turizam, u sprezi s obližnjim lokalitetima arboretuma Lisičine, geološkog spomenika prirode Rupnice i poučne staze u Voćinu, a potaknut će i razvoj poljoprivrede.

Virovitičko-podravska županija cijelom duljinom smještena je između hrvatsko-mađarske granice i sjevernih obronaka Bilogore, Papuka i Krndije, s kojih svake godine velike količine oborinskih voda poplavljuju gradove, sela i poljoprivredne površine. Nakon katastrofalnih poplava i golemih šteta u lipnju 2010. godine, kada su stradala područja Slatine i općine Zdenci, župan Tomislav Tolušić kritizirao je Hrvatske vode zahtijevajući učinkovitu akciju kako se slične katastrofe ne bi ponavljale. Hrvatske vode tada su revidirale planove gradnje akumulacija pa su od dvadesetak planiranih počele aktivnosti na pripremi gradnje dviju najpotrebnijih. Za akumulaciju Slanac na spojnom području općine Voćin i grada Slatine, između slatinskoga prigradskog naselja Lukavca i Hum Varoša na voćinskom području, već je bila pripremljena građevinska dozvola pa je krenula realizacija tog objekta. Gradnja je počela 20. lipnja 2011.

Slanac će osigurati trajnu obranu od poplava slatinskoga kraja koji pripada slijevnom području vodotoka Čađavice, posebno naselja Sladojevci, Radosavci, Gornji Miholjac, Bakić i Španat. Veliko značenje akumulacije ističu načelnik općine Voćin Predrag Filić i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš. Prema riječima župana Tomislava Tolušića, Slanac je jedna od najvećih akumulacija u Hrvatskoj i omogućit će novu turističku ponudu Slatine i cijele županije. O nužnosti gradnje akumulacije zbog velikih i učestalih poplava od Virovitice i Slatine do Zdenaca govorio je i voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković, tadašnji direktor Hrvatskih voda Vodnogospodarskog odjela Osijek, a da je gradnja akumulacija najjeftiniji model zaštite gradova, općina i naselja od poplava ustvrdio je i saborski zastupnik Josip Đakić.P.Žarković

PROJEKT OD 25 MILIJUNA KN

Akumulacijsko jezero Slanac sadržavat će 2,5 milijuna prostornih metara vode. Cesta oko jezera bit će duga osam kilometara, a cijeli projekt vrijedan je 25 milijuna kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike