Regija
GRADNJA PODVOŽNJAKA U SLAVONSKOM BRODU

Izvođač: Radovi bi
mogli završiti ranije
Objavljeno 24. travnja, 2015.

SLAVONSKI BROD – Otkad su, potkraj prošle godine, počeli prvi građevinski radovi na jednoj od najfrekventnijih brodskih prometnica - podvožnjaku ispod željezničke pruge na Osječkoj ulici, svakodnevno se vidi napredak. To posebice raduje stanovnike istočnog dijela grada, prigradskih mjesta i sela s istoka županije, koji raznim obilaznim pravcima dolaze do središta Broda. Prema ugovorenom planu gradnje, podvožnjak treba biti dovršen do sredine ožujka 2016. godine, a prema riječima poslovođe gradilišta Emila Tomljanovića iz Osijek Koteksa, ako vremenski uvjeti budu povoljni, mogao bi biti završen i mjesec-dva prije roka.

- Radovi idu predviđenom dinamikom, trenutno na južnoj strani radimo naglavnu gredu na dijafragmu, jedan od najzahtjevnijih poslova, nakon toga ide šalovanje konzola i počinje daljnji iskop i sidrenje. Sljedećeg tjedna krećemo u širok iskop ulaza u podvožnjak. Nakon toga premješta se sve na drugu stranu. Istovremeno naš partner Tehnoelektro obavlja bušenje, specijalni dio posla ispod pruge. Na sjevernoj strani dijafragma je završena i rade se sporedni putovi kako bi se mještanima omogućila normalna komunikacija - navodi Tomljanović. Vjeruje da će do sredine svibnja na sjevernoj strani početi široki iskop za sandučasti dio ulaza u podvožnjak dužine 105 metara, a potom i na drugoj strani, kraći za desetak metara. Cijelo se vrijeme željeznički promet odvija usporeno. Istovremeno se rješava i problem otpočetka sporne kuće neposredno uz prugu, koja je predviđena za rušenje, a gdje će se graditi crpna stanica kanalizacijskog sustava, dok će u dijelu dvorišta biti ulaz budućeg pješačko-biciklističkog pothodnika.

- Što se tiče imovinskopravnih odnosa, tj. izvlaštenja objekta Osječka 39, možemo konstatirati kako u ovom trenutku to ne utječe na dinamiku radova. Međutim, taj je objekt potrebno što prije ukloniti, zbog iskopa za crpnu stanicu. U dvorište oko kuće Hrvatske su ceste u dogovoru s vlasnicima ušle u posjed te je uklonjena ograda i drveće. Samo dvorište je u vlasništvu HŽ-a, na kojem Hrvatske ceste imaju pravo građenja - kaže Tamara Pajić iz Hrvatskih cesta. Kako se radovi na trenutno najvećem brodskom gradilištu odvijaju prema planu, a optimistični su i izvođači, završetak podvožnjaka ispod željezničke međunarodne pruge koji će zamijeniti cestu kojom je dnevno prosječno prolazilo 15.000 vozila, a brklja se spuštala i do 45 puta, pravi je spas za vozače koji su gubili živce i vrijeme čekajući na prijelaz.

Riječ je o dugoočekivanom projektu vrijednom 60-ak milijuna kuna, a izvođač radova je zajednica ponuditelja Osijek-Koteks, Kamgrad Zagreb i Tehnoelektro Đakovo. Hrvatske ceste su investitor, a nadzor obavlja zagrebački Centar za organizaciju građenja.M.Radošević

60

milijuna kuna vrijednost je projekta

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura