Regija
NAŠICE DOMAĆIN 18. NATJECANJA IZ FILOZOFIJE I LOGIKE

Studij filozofije u Našicama
franjevci su otvorili 1725.
Objavljeno 25. travnja, 2015.

NAŠICE - Srednja škola Isidora Kršnjavog Našice domaćin je ovogodišnjeg, 18. državnog natjecanja iz logike i filozofije koje se prvi put održava u Našicama, a koje je svečano otvoreno u višenamjenskoj dvorani škole. Ostat će zapamćeno po dojmljivom nastupu Petre Digule, maturantice jezične gimnazije, koja je otpjevala himnu, nadahnutom prikazu lika i djela Isidora Kršnjavoga koje je u uvodnom dijelu dao ravnatelj škole Željko Filjak, emotivnom govoru predsjednika Hrvatskog filozofskog društva Vladimira Jelkića, činu otvorenja koje je pripalo Filipu Farkašu, učeniku 2. razreda, sudioniku državnog Lidrana, ali i po iznošenju malo poznate činjenice da Našice imaju tradiciju filozofije još od 18. stoljeća. Pozdravljajući sudionike skupa, predsjednik Državnog povjerenstva natjecanja iz filozofije, Hrvoje Jurić, rekao je kako je u Našicama u franjevačkom samostanu 1725. godine utemeljen studij filozofije. Na filozofskom učilištu studiralo se opću filozofiju, logiku, fiziku, matematiku, etiku i teologiju, a predavali su franjevci.

- Taj studij, prema Zapisniku franjevačkog samostana, a zbog raznih turbulentnih okolnosti, djelovao je s prekidima, ali ipak kroz cijelo 18. stoljeće, sve dok nije ukinut odlukom ugarske vlasti – rekao je Jurić.

Tema ovogodišnjeg natjecanja iz filozofije je zlo, a kako je rekao Jurić, to je jedna od “najkrajnijih i najvažnijih filozofskih tema”.

- Ovo natjecanje ne bi trebalo biti shvaćeno kao poražavanje protivnika i prepuštanje niskim strastima, već bi natjecatelji trebali strastveno težiti višim stvarima te da to bude radost druženja, učenja i solidarnosti. Naše je da se okrenemo od svakog zla te da težimo onome dobrom - poručio je Jurić.

Predsjednik Državnog povjerenstva za natjecanje iz logike Lovre de Grisogono, obratio se skupu riječima:

- Moje duboko uvjerenje je da ćete vi logičari biti nositelji daljnjeg znanstvenog, tehničkog i društvenog napretka. Vaše znanje logike vam dopušta i otvara ulaz u polja koja su generatori mnogih inovacija.

Svim natjecateljima puno uspjeha te da se u Našicama osjećaju ugodno poželjeli su predsjednik Županijske skupštine Antun Kapraljević i potpredsjednik Gradskog vijeća Dalibor Kraljik. U ime organizatora, Agencije za odgoj i obrazovanje, nazočne je pozdravila vanjska suradnica AZOO-a i tajnica Državnog povjerenstva Katarina Stupalo. Natjecanje okuplja više od 100 sudionika – učenika, njihovih mentora i članova Državnog povjerenstva.S. Fridl

Tema ovogodišnjeg natjecanja iz filozofije je zlo

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike