Regija
NEOBIČNI UČENICI U ŠKOLI

Par bradatih agama
svu je djecu oduševio
Objavljeno 25. travnja, 2015.
Dovoljno su inteligentne da prepoznaju vlasnika i reagiraju na svoje ime

BELI MANASTIR - OŠ Dr. Franje Tuđmana bogatija je za dva ''učenika''. Oni su, u usporedbi s ostalima, poprilično mladi i umjesto u učionici borave u terariju, a uskoro će imati i pomladak. Riječ je o godinu dana starom paru bradatih agama, inteligentnih životinja koje karakterizira jedinstvena osobnost, izrazito prijateljskih prema ljudima. Kako tvrdi struka, dovoljno su inteligentne da prepoznaju vlasnika i reagiraju na svoje ime. Budući da žive desetak godina, pamtit će ih brojne generacije osnovaca.

- Školi ih je donirao učenik David Rošta. Prvo ih je nekome planirao prodati, a kada je saznao da bi trebale završiti u školi, bez razmišljanja je pristao darovati ih - priča ravnatelj škole Damir Mendler, naglašavajući kako su od dijela sredstava dobivenih kao nagradu u natječaju za najljepši školski vrt nabavili terarij i potrebnu opremu te nove četveronožne prijatelje smjestili u školski hol. U susjedstvo simpatičnih guštera postavljen je i veliki akvarij sa živopisnim ribicama, nabavljen od namjenskih nagradnih sredstava.

- Učenici su oduševljeni. Svaki odmor dolaze do akvarija i terarija kako bi promatrali što rade ribice i agame - priča Mendler, naglašavajući kako su za njihovu hranidbu zaduženi on i profesorica biologije i kemije Sonja Jakobfi. Upravo zbog hranjenja ravnatelj na radno mjesto dolazi i tijekom vikenda, a za školske praznike terarij će odnijeti kući.

- Jedu najviše povrće i voće, a neizostavan dio prehrane su kukci, crvi i slično. Crve ću, zbog agama, početi uzgajati i kod kuće - kaže Mendler. Osim što su životinjicama oduševljeni učenici, Mendler kaže kako je njima oduševljena bila i skupina učiteljia koja je proteklog tjedna posjetila školu.

Belomanastirski osnovci ne žive na lovorikama osvojenim na prošlom natječaju. Za ovogodišnji, naime, u školskom vrtu, smještenom između četiri školske zgrade, pripremaju jezerce, dimenzija 5 puta 5 metara, dubine 1,2 metra.

- Jezerce je iskopano, za nekoliko dana u njega ćemo postaviti pijesak i foliju, a za mjesec dana i bilje. Nakon toga u njega ćemo pustiti ribice - dodaje Mendler, podsjećajući kako je njihov školski vrt, takozvana kocka, bogata zanimljivom i krajnje neuobičajenom florom.

Ivica GETTO
POTJEČU IZ AUSTRALIJE

Postojbina bradatih agama je australski kontinent. Taj popularni kućni ljubimac uspješno se uzgaja diljem svijeta, a uzgajivači ulažu znanje i energiju u kreiranje zdravih i izdržljivih jedinki, prekrasnih varijeteta boja. Uzgojene agame mogu živjetiod sedam do deset godina. Bradate agame ime su dobile po naboru kože pod bradom, punim bodljikavih izraslina. Taj nabor mogu napuhati kada žele zastrašiti ili kada su prestrašene.

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike