Regija
IPAK TRAČAK NADE ZA VALVITU?

Vlada i HPB pokazali dobru volju, čeka se na potez Gorana Stanića
Objavljeno 25. travnja, 2015.
Ročište na Trgovačkom sudu prolongirano je za 12. svibnja

HARKANOVCI – Na Trgovačkom sudu u Osijeku u četvrtak je odgođeno najavljeno ročište za otvaranje stečaja nad mesnom industrijom Valvita d.o.o. Harkanovci. Ročište je prolongirano za 12. svibnja na zahtjev predlagača, Poljoprivredno-prehrambenog koncerna Valpovo d.o.o., koji je odgodu zatražio kako bi istekli otkazni rokovi radnicima i ispunile se obveze prema njima, potvrdio nam je predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković.

Da se cijela priča ipak sitnim koracima pokreće u pozitivnom smjeru najbolji je dokaz i prošlotjedni kontakt ministra Miranda Mrsića sa sindikalcem Oreškovićem, u kojem je bilo riječi o potpori Vlade i premijera Zorana Milanovića nastojanjima Sindikata da se spasi tvrtka i radna mjesta u Valviti, ali i obavljenim razgovorima s čelništvom Hrvatske poštanske banke, koja je vlasnik imovine Valvite, pri čemu je izražena dobra volja i naglašeno kako “Vlada RH ne želi biti kočničar u rješenju pitanja sudbine Valvite.”

Orešković dalje navodi i da je rezultat pojačanog angažmana Vlade i novi prijedlog Ugovora o zakupu i pravu prvootkupa Valvite koji je napravila Hrvatska poštanska banka za potencijalnog kupca, bosanskohercegovačku tvrtku BFS Franchise-Systeme d.o.o. iz Sarajeva u vlasništvu Gorana Stanića. U njemu su sadržani svi elementi oko uvjeta zakupa u sljedeća tri mjeseca, odnosno budućeg otkupa. No pojavio se novi problem - Goran Stanić više se ne javlja nikome od sudionika pregovora, kao ni Hrvatskoj poštanskoj banci, odakle i dalje pokušavaju stupiti u kontakt s njim i postići dogovor.

Nažalost, ni mi nismo uspjeli u pokušaju da dođemo do tog poznatog BiH poduzetnika, koji je u harkanovačkoj Valviti prepoznao odličnu poslovnu priliku za pokretanje pogona za proizvodnju ćevapa i drugih mesnih prerađevina i koji je, uz već postojećih 50-ak radnika, planirao zaposliti još toliko novih.

S obzirom na to da je ročište na Trgovačkom sudu odgođeno za dvadesetak dana, javnost Valpovštine, ali i Slavonije i Baranje nada se da još uvijek postoji mogućnost za postizanje dogovora kojim bi se izbjegao najgori scenarij - ključ u bravu - ove tvrtke s tradicijom dužom od jednog stoljeća.

Lidija ANIČIĆ
Primopredaja imovine

Kako doznajemo, u ponedjeljak, 27. travnja, u prostorima tvrtke u Harkanovcima obavit će se primopredaja imovine između Valvite i Hrvatske poštanske banke, nakon čega će banka postaviti zaštitarsku službu radi očuvanja imovine tvrtke.

Odgoda je zatražena kako bi istekli otkazni rokovi radnicima, kazao je Šimo Orešković

Novi problem

Goran Stanić ne javlja se nikome od sudionika pregovora

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike