Sport
DANIEL WEBER:

Kako bih se sporazumio na treningu,
znam upotrijebiti ruke i noge
Objavljeno 24. travnja, 2015.

Protiv Imotskog od prve minute u sastavu Cibalije zaigrao je Daniel Weber, 25-godišnji Austrijanac koji je prošle zime stigao u Vinkovce i potpisao s Cibalijom ugovor na godinu i pol dana.

Već u prvim pripremnim utakmicama u kojima ga je struka Cibalije testirala, pokazao je golgeterske sposobnosti pa je tako u Orašju nakon pola sata igre uspio postići pogodak.

Prvi nogometni korak u Rapidu

Kako Cibalia ima velikih problem s realizacijom, to je najvjerojatnije ponukalo vodstvo kluba da ga ostavi u Vinkovcima i pokuša s njime riješiti problem. U proteklom kolu protiv Imotskog zaigrao je od prve minute i upisao se među strijelce. Radost na njegovu licu bila je očigledna.

- Ne mogu opisati riječima kako sam se dobro osjećao nakon postignutog pogotka. Na žalost, on nije pomogao da pobijedimo. Nadam se kako ću i ubuduće pomoći svojoj momčadi s još puno golova, kako bismo što više puta pobjeđivali, premda nije važna moja statistika i tko će zabiti. Važnija je pobjeda.

Daniel Weber rođen je u Beču 1990., a igračku karijeru počeo je u bečkom Rapidu s pet godina, gdje je odigrao i svoje prve utakmice.

- Na prvi trening otišao sam s ocem, koji je igrao za Rapid, odveo me u njihov kamp, gdje su me testirali i kada sam prošao sve testove, primili su me u klub, gdje sam odigrao svoje prve utakmice.

Do dolaska u Vinkovce Weber je promijenio nekoliko klubova, ni jedan nije bio razine Rapida. Igrao je za Mirovak First Vienna FC, FAC, Simering pa u Kaltenleutgeben ASK-u, iz kojeg je došao u Cibaliju.

Zvuči čudno da netko iz Austrije dolazi igrati profesionalno nogomet u Hrvatsku. O svojim motivima dolaska u Vinkovce Weber je rekao:

- Želio sam novi izazov, nešto novo i nepoznato, odabrao sam Hrvatsku i Cibaliju jer se igra dobar nogomet. Poznato mi je da su ovdje treneri odlični, a kako sam želio napredovati u karijeri, odabrao sam doći ovamo.

U Vinkovcima se već udomaćio. Slobodno vrijeme nakon treninga i utakmica provodi najčešće s Damirom Vidovićem jer, prema njegovoj procjeni, najbolje govori engleski. Uz njega, jako je dobar s Aganspahićem, Conjarom, Ottochianom i Sikirom, sve pridošlicama u Cibaliju. O komunikaciji s igračima na treningu više u šali kaže:

- S nekim igračima razgovaram na engleskom, s nekima na njemačkom. Učim hrvatski i sada već mogu razumjeti neke nogometne pojmove. Naravno da nekada upotrijebim ruke i noge kako bih se sporazumio.

Bolje se radi negoli u Austriji

U dosadašnjoj karijeri sretao se često s igračima iz Hrvatske, jer jako puno igrača iz Hrvatske igra u austrijskim ligama, ali ga u karijeri nikada nije trenirao ni jedan hrvatski trener. Nakon dva mjeseca provedena u Cibaliji već može ocijeniti razliku između hrvatskog i austrijskog načina treniranja.

- U Austriji je infrastruktura koju klubovi imaju na puno višem nivou nego ovdje. Dok je, što se tiče treninga i rada s igračima, ovdje, mogu reći bez zadrške, rad puno kvalitetniji i bolji.

Budući da se približava kraj sezone, a prvi svoj cilj je ostvario, zaigrao je za Cibaliju, ostaje mu sljedeća želja, koja će mu se, bar se tako nada, ostvariti sljedeće sezone.

- Ovaj dio sezone shvatio sam kao pripremu za sljedeću sezonu, u kojoj želim biti u najboljoj formi kako bih pomogao Cibaliji da što bolje igra i da zajednički izborimo ulazak u Prvu ligu. Na tom putu će nam trebati i pomoć navijača. Iznenađen sam koliko ljudi dolazi na naše utakmice, a još više sam iznenađen koliko nas naših navijača prati na gostovanjima. Zbog toga sam uvjeren da ćemo se sljedeće godine uz njihovu potporu uspjeti plasirati u Prvu ligu - za kraj rekao je Daniel Weber.

Antun GRGIĆ

Danijel Weber

napadač Cibalije

U Austriji je infrastruktura puno bolja, dok je u Hrvatskoj, mogu reći bez zadrške, rad puno kvalitetniji

Najčitanije iz rubrike