Novosti
KBC OSIJEK NA LJETO OTVARA POZIV ZA NOVE ŠEFOVE

Za čelnike klinika moći će se javiti bilo koji docent iz EU-a
Objavljeno 24. travnja, 2015.
U KBC-u su nervozni zbog činjenice da se “među žitom može pojaviti i kukolj”

Vezani članci

NOVA PRAVILA IZBORA BOLNIČKIH ŠEFOVA

Varga kreće u veliku smjenu svih šefova bolničkih odjela

Već u lipnju ove godine Klinički bolnički centar Osijek mogao bi se naći pred neizbježnom obvezom raspisivanja otvorenih javnih natječaja za predstojnike i pročelnike svih bolničkih klinika i odjela.

To propisuje dopunjeni Pravilnik o uvjetima za unutarnji ustroj općih i specijalnih bolnica, kao i Pravilnik o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova.

Glavna novina tih pravilnika je što će se svi predstojnici i pročelnici klinika i odjela u bolnicama birati na mandat od četiri godine, a moći će obnašati samo dva mandata, što drugim riječima znači da više neće postojati mogućnost doživotnih šefova određenih bolničkih odjela.

No, ono što osječku bolnicu znatno više zabrinjava je činjenica da će prvi put ovi natječaji biti otvoreni, a ne interni samo za djelatnike KBC-a Osijek.

- To znači da se na natječaj za, primjerice, predstojnika neke od klinika u KBC-u Osijek može javiti bilo koji liječnik, koji zadovoljava uvjete da ima određenu specijalizaciju, te znanstveno zvanje docenta, i to ne samo s područja Hrvatske nego i iz cijele Europske unije. To nisu neki zahtjevni uvjeti, a postavlja se pitanje tko će vam se prijaviti i koji su motivi osobe s ovim uvjetima da dođe raditi u neku udaljenu, nepoznatu bolnicu. Nažalost, mi ne možemo znati jesu li motivi takvog kandidata za dolazak u novu sredinu zapravo nekakav problem u njegovoj matičnoj staroj sredini i pomalo smo nervozni zbog ovakvog razvoja situacije. Posebice kada se sjetimo da je osječka bolnica imala takvih iskustava u prošlosti - iskreno nam je priznao jedan od upućenih članova sanacijske uprave KBC-a Osijek.

S druge strane, treba reći i kako je KBC Osijek tek nedavno imao reizbor predstojnika klinika u sklopu njihove reakreditacije, a sada će cijeli posao morati biti proveden ponovno.

- Mislim da su novinari krivo protumačili onaj dio pravilnika, u kojem su smatrali da je on načinjen da bi se maknuli stari šefovi. Naime, u Pravilniku piše kako nitko neće moći biti šef odjela više nego dva puta po četiri godine, ali nigdje ne piše da ovaj pravilnik vrijedi retrogradno. To znači da netko tko je sada već 10 ili više godina šef nekog odjela može dobiti priliku za novih osam godina i nema govora o smjenama starih šefova. Mi sada čekamo usklađivanje pravilnika sa svim propisima i već u lipnju bi nam se moglo dogoditi da krenemo s natječajima - objasnio je vezano uz ovu problematiku sanacijski upravitelj KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Sven Kurbel.

Nefreteta Z. EBERHARD
DESET KLINIKA, SEDAM ODJELA I ČETIRI KLINIČKA ZAVODA

KBC Osijek u ovom trenutku ima 10 klinika, a dok su Urologija i Dermatovenerologija izgubile taj status, priznavanje ovog statusa očekuje se Odjelu maksilofacijalne kirurgije nakon spajanja s Klinikom za ORL, te Ortopediji nakon spajanja s OFMIR-om. Za sada je tu još sedam odjela i četiri klinička zavoda, te Centar objedinjenog hitnog prijma. Za sve ove odjele i klinike trebao bi biti raspisan natječaj za nove predstojnike i pročelnike.

U OSIJEKU SE NA GASTROSKOPIJU ČEKA SAMO DVA DANA

Od 11. veljače do 23. travnja, zahvaljujući Programu plus, liste čekanja smanjene su za 47.139 pacijenata, koji su u dodatnim terminima obavili pretrage i zahvate za koje se najduže čeka, istaknuo je na konferenciji za novinare u četvrtak u Zagrebu pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić. Ministar Siniša Varga uručio je priznanja najuspješnijima u provedbi Programa plus. U ime Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Osijek priznanje za najbolji tim preuzeo je Dubravko Paulin. Priznanje je dobila i Klinička bolnica Sveti Duh, koja je ocijenjena kao najbolja bolnička zdravstvena ustanova II. kategorije. Sisačka bolnica “Dr. Ivo Pedišić” dobila je priznanje za najbolju bolničku ustanovu III. kategorije. Korolija Marinić istaknuo je kako će se s vremenom potreba za ovim programom smanjiti, kao što je u Osijeku lista čekanja za gastroskopiju toliko smanjena da se na ovaj zahvat čeka dva dana, a za kolonoskopiju pacijenti dobivaju termin za manje od četiri dana. Termin je moguće dobiti u redovnom radnom vremenu, pa za ove pretrage nema potrebe raditi u dodatnim terminima. “Ponosan sam što u Zavodu nemamo listu čekanja i naši pacijenti dolaze na red odmah”, rekao je Dubravko Paulin iz KBC-a Osijek te istaknuo kako nagradu prima s velikim ponosom jer je ona plod dodatnog zauzimanja i rada svih kolega liječnika i medicinskih sestara.

MANDAT

PROČELNIKA TRAJAT ĆE ČETIRI GODINE, A MOĆI ĆE OBNAŠATI SAMO DVA MANDATA