Novosti
VLADA DONIJELA NIZ MJERA

U prvom valu nestaje devet
agencija, a među njima i
Agencija za hranu u Osijeku
Objavljeno 23. travnja, 2015.
Smjernice su sastavni dio mjera za smanjenje prekomjernog proračunskog deficita koje je Vlada poslala Bruxellesu

Vezani članci

KRITIKE VLADINOG PRIJEDLOGA MJERA

Zakasnjele mjere i reformu provodit će buduća vlada

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila smjernice za uređenje sustava agencija, zavoda, fondova, centara i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima kojima se omogućava spajanje agencija te definiranje plaća zaposlenih osoba u agencijama u skladu s ostatkom javnog sektora. Smjernice su sastavni dio mjera za smanjenje prekomjernog proračunskog deficita koje je Vlada poslala Bruxellesu.

Na poslovanju agencija u Vladi planiraju ostvariti uštedu od 500 milijuna kuna. U prvom valu spaja se devet agencija te bi broj agencija, zavoda, fondova i institucija sa sadašnjih 57 bio smanjen na 48. Spajanja su zasnovana na rezultatima temeljite analize, a provest će se do kraja ove godine. Povjerenstvo, kojemu je na čelu ministar javne uprave Arsen Bauk, trebalo bi pripremiti akcijski plan s detaljnim aktivnostima i rokovima smanjenja broja agencija kako bi ga Vlada mogla usvojiti do kraja svibnja ove godine.

Prva predviđena spajanja uključuju Državni zavod za zaštitu prirode, koji se pripaja Agenciji za zaštitu okoliša, zatim Hrvatski zavod za norme i Hrvatsku akreditacijsku agenciju, koje će biti pripojene Državnom zavodu za mjeriteljstvo. Nadalje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pripaja se Agenciji za odgoj i obrazovanje, Agencija za znanost i visoko obrazovanje Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Hrvatski mjeriteljski institut pripaja se Institutu “Ruđer Bošković”, a Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata EU pripaja se Agencija za regionalni razvoj. Agencija za vodne puteve pripaja se Hrvatskim vodama, a Hrvatska agencija za hranu, koja ima sjedište u Osijeku, Hrvatskom veterinarskom institutu.

Važno je što će se u agencijama regulirati plaće kako bi bile u skladu s onima u javnom sektoru, ali i provesti racionalizacija ukupnih troškova, koju su u ponedjeljak najavili ministri Branko Grčić i Boris Lalovac. Između ostaloga, agencije ne bi smjele plaćati najamninu za prostor veću od 11 eura za četvorni metar, morat će smanjiti troškove službenih putovanja za deset posto, uz ograničenje iznosa za nabavu vozila do 180 tisuća kuna, i smanjiti vrijednost ugovora o djelu.I.Mikulić

PRIVREMENA OBUSTAVA IZVRŠENJA PRORAČUNA

Ministar financija Boris Lalovac predstavio je Mjere za smanjenje prekomjernog deficita, čiji su dio privremene obustave izvršenja proračuna. Riječ je o nešto više od milijardu kuna, jer proračunski i izvanproračunski korisnici, kao i javna poduzeća, prema novoj ESA metodologiji, ulaze u opću državu. Ukupne mjere na razini proračunskih i izvanproračunskih korisnika iznose 842,3 milijuna kuna. Veći se dio, 435 milijuna kuna, odnosi na proračunske korisnike, a na izvanproračunske korisnike odnosi se 407 milijuna kuna - Hrvatske vode 102 milijuna, Hrvatske ceste 105 milijuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 100 milijuna i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje 100 milijuna kuna. Kod proračunskih korisnika najviše će rashodi biti smanjeni Ministarstvu poljoprivrede - 90,8 milijuna kuna i Ministarstvu financija - 52,4 milijuna.

USVOJEN NACIONALNI PROGRAM REFORMI

Na sjednici Vlade usvojen je i Nacionalni program reformi. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je kako Nacionalni plan reformi definira okvir za provedbu smjera i aktivnosti vezanih uz tri glavna cilja strukturnih reformi, odnosno strukturnih politika - promicanje rasta konkurentnosti gospodarstva, rješavanje slabosti u upravljanju javnim sektorom i povećanje njegove učinkovitosti te povećanje održivosti duga opće države i jačanje upravljanja javnim financijama. “Cilj ovog dokumenta je ponuditi reforme za kratkoročno razdoblje, do kraja 2015., ali i za srednji rok, kako bismo nastavili dinamiku započetu prošle godine, u prvom ciklusu Europskog semestra i donošenjem Nacionalnog plana reformi u prošloj godini”, kazao je Grčić.

Spajanja su zasnovana na rezultatima temeljite analize, a bit će provedena do kraja ove godine

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

Najčitanije iz rubrike