Kultura
BOGAT PRVI DAN KREATIVNE RIZNICE

Alkar - meandrirana glagoljica Jasmina Miškovića i Jasne Horvat dostupna svima
Objavljeno 24. travnja, 2015.
Otvorenje se podudaralo s Danom planeta Zemlje i Danom hrvatske knjige

OSIJEK - Popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije Ekonomskog fakulteta u Osijeku - Kreativna riznica - svečano je otvoren (22. travnja) u novouređenoj Auli glagoljice. Otvorenje se podudaralo s Danom planeta Zemlje i Danom hrvatske knjige.

Odman nakon otvorenja, otpočela su izlaganja. U prvom bloku predavanje je održala Ivana Nikolić Popović o Kulturnoj i kreativnoj industriji, Domagoj Jukić s temom organiziranja eventa te Mirna Leko-Šimić o Marketingu kazališta u kojem je problematizirala pitanje privlačenja mladih na predstave. Do prve stanke svoja su razmišljanja izložili prof. emer. Stanislav Marijanović (Lik i djelo J. J. Strossmayera) te Darko Varga (Habsburgovci u Baranji), a prof. dr. sc. Mirna Leko-Šimić vodila je vrlo posjećenu radionicu Marketing kazališta.

Uslijedio je okrugli stol o Osijeku kao EPK koju su vodili Vladimir Ham, Kornelija Mlinarević i Marijana Bošnjak. Prof. Đula Borozan vodila je radionicu Kulturne različitosti u međunarodnom poslovnom okruženju, dok je Ivan Trojan predstavio projektni prijedlog djelovanja Matice hrvatske Osijek temeljena na nacionalnom i kulturnom identitetu te europeizaciji prostora istočne Hrvatske.

Radionice su vodile i Anita Frajman Ivković (Kreativni i sretni gradovi) te Martina Mikrut i Ante Šalinović. Narcisa Vekić predstavila je kulturne sekcije u suvremenim tiskovinama, posebice u Glasu Slavonije, dok su Tomislav Levak, Barbara Balen Domazetović i Marin Bilandžić održali videoprojekciju kratkog filma i promociju zbornika studenata UAOS-a i Odjela za kulturologiju. Za to je vrijeme u Auli glagoljice bila predstavljena izložba Promocija kreativnosti knjižnice EFOS-a (Jasenka Pejaković, Martina Plaščak i Danijela Benić).

Iznimno posjećena bila je tribina Kreativnost u IT industriji koju je vodio Ivan Kelić, a na kojoj se razgovaralo o specifičnoj kreativnosti i filozofiji programera. Ružica Marušić iz PP Kopački rit predstavila je umjetničke sklonosti Isabelle von Croy-Dülmen i njezinu povezanost fotografijama s Biljem i Kopačkim ritom. Domagoj Topić izložio je predavanje Videoprojekti i višestruko kreativne tehnike te potaknuo živu raspravu o produkciji glazbenih spotova i namjenskih filmova.

Predstavljeno je i računalno znakovlje Alkar autorskog dvojca Jasmina Miškovića i Jasne Horvat. Riječ je o meandriranoj glagoljici i znakovolju koje se može preuzeti s mrežnih stranica EFOS-a. Jesenka Ricl, Marko Jovanovac, Marija Klasić Petrović i Denis Detling objasnili su što je to projekt Tvrđa CheckIn. Uslijedio je glazbeni program - solistica Snježana Lišnjić i gitarist Dinko Pleša.

Prvi je dan zatvoren kazališnim performansom redatelja i producenta Jasmina Novljakovića, prof. na UAOS-u. Izvođači performansa Ex-Osječani iz romana “Bizarij” Jasne Horvat studenti su prve godine UAOS-a. Oživjeli su Isabellu von Habsburg, Waldingera i Sulejmana Veličanstvenog – junake romana. Performans je završen oduševljenim pljeskom brojne publike.N.Vekić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana