Regija
MATO I DRAGANA GRBEC IZ LEDENIKA

Već deset godina Grbeci žive u
dvije prostorije od 25 kvadrata
Objavljeno 24. travnja, 2015.

NAŠICE - Mato i Dragana Grbec žive deset godina u trošnom kućerku na kraju Ulice kralja Zvonimira u Ledeniku, kod Koške. Do supružnika Grbec dijelom vodi asfaltirana cesta, dijelom prašni makadam, bolje reći, poljski put, jer nedaleko od njihova kućeraka šire se oranice. Žive od 960 kuna socijalne pomoći mjesečno, od koje plaćaju struju, RTV pretplatu i lijekove potrebne Dragani, koja od rođenja boluje od teške bolesti moždane ovojnice te je na životu održava aparat ugrađen pri mozgu. Dragana je prije tjedan dana navršila 30 godina, nesposobna je za rad, a o njoj se brine njezin suprug, osam godina stariji Mato. Do prije šest godina Mato, koji je inače zidar, radio je u Našičkom interijeru, gdje za njega više nije bilo posla. Povremeno je odlazio u nadnice, no kako je prije četiri mjeseca operirao trbušnu kilu (bruh), više ne obnavlja teške fizičke poslove.

Žive u trošnom kućerku koji im je ustupio Draganin otac. U kućerku od 25 kvadrata dvije su prostorije, soba te kuhinja, u kojoj kuhaju, jedu i peru se bunarskom vodom, koju zagriju u “veš-loncu” na starom štednjaku na drva. Osim televizora, električnih uređaja nemaju. Krovište je u vrlo lošem stanju, zidovi su crni od vlage, pod je propao, a prozori i vrata rasklimani. Jače nevrijeme urušilo bi trošni kućerak.

- Nije nam lako. Snalazimo se kako znamo. Ovaj naš kućerak nema papire, ne možemo ga ni otkupiti. Uvjeti su katastrofa, ali živjeti se mora - kažu supružnici Grbec. Dragana i Mato skromni su ljudi, kojima je jedina želja siguran i pristojan krov nad glavom. Njihova veličina je u tome što su od malih primanja počeli odvajati za kupnju kuće u njihovoj blizini, a za koju im je potrebno oko 3500 eura. Iako je i ta kuća stara, ipak je u nešto boljem stanju i uz određene popravke mogli bi se stvoriti uvjeti za normalan život. Pomoć nisu tražili ni od nikoga, ali njihove nevolje, koje nisu nepoznate, bile su dovoljne da na scenu stupi grupa Matinih prijatelja iz Nize, koja je pokrenula akciju prikupljanja novca za kupnju kuće Grbecima. Jedan plemeniti bivši Nižanin, koji sada živi u Našicama (podaci poznati redakciji), najviše se angažirao da Mato i Dragana dođu do novog doma. Dragana za njega ima samo riječi hvale.

- Naš dobročinitelj nam je zamijenio roditelje. Jako nas je dirnuo njegov trud. Da njega nema, ništa ne bi bilo od kupnje kuće. Puno je pomogao i dok je Mato bio u bolnici zbog bruha. Hvala i svim dobrim ljudima koji pomažu da se jednom zauvijek riješimo životarenja - rekla je Dragana.S.Fridl

Ako želite pomoći

Grupa Matinih prijatelja poziva sve dobre ljude da sukladno sa svojim mogućnostima uplate novac kako bi se Mati i Dragani kupila kuća. Grbecima možete pomoći uplatom novca na žiroračuna broj: HR31 2500 0093 1054 2579 0, otvoren u Hypo Alpe-Adria-Bank. Svaku drugu donaciju možete poslati na adresu: Mato Grbec, Kralja Zvonimir 32, Ledenik, 31224 Koška.

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike