Regija
MULTIDISCIPLINARNI PROJEKT KREATIVNE STRATEGIJE

Protiv pasivnosti - za umjetnost
koja potiče akciju i demokraciju
Objavljeno 24. travnja, 2015.
Projekt Početnice nastao je u suradnji s grupom Direktna demokracija

SLAVONSKI BROD - Umjetničko-edukativna instalacija Početnica, kao treći modul dugoročnog multidisciplinarnog projekta Kreativne strategije, koji je 2010. godine započela vizualna umjetnica Andreja Kulunčić, u suradnji s multimedijskim umjetnikom Ivanom Šeremetom, nakon Zagreba i Mexico Cityja predstavljena je i u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici, gdje je održana i radionica izravne demokracije s učenicima Klasične gimnazije.

- Riječ je o umjetnički društvenoangažiranom projektu – posredovanju između umjetnosti, aktivizma i korisnika. Andreja ima senzibititet za manje sredine u kojima kultura nešto znači - kaže Šeremet podsjećajući i na njezino ranije sudjelovanje u projektu Tvrđava Art, o temi komunikacije.

- Zanima ju može li umjetnost stvoriti nešto više osim okvira za diskusiju. Pritom ona ne napušta umjetnost, još uvijek se bavi odnosima, ali ne kao u prošlosti - estetskim - nego odnosima etičke i sociološke prirode. Umjetnica svoj talent stavlja u funkciju odgajanja za djelovanje u životu - navodi Šeremet.

Temeljna ideja Početnice, koja do sada ima tri dijela, bila je način na koji se zajednički boriti protiv nečega što nas muči.

- Prvi dio o tome kako se možemo organizirati unutar javnih prostora krenuo je u zagrebačkoj Mamutici, drugi u Mexico Cityju, a treći dio, u Brodu, okrenut je prije svega aktivizmu, samoorganizaciji, boljem početku za sve nas... - kaže Kulunčić.

Projekt Početnice nastao je u suradnji s grupom Direktna demokracija (osnovana 2011. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu), čiji je cilj odgajanje šire javnosti za direktnu demokraciju, naročito kod mladih ljudi, buđenje svijesti o nužnosti sudjelovanja u važnim svarima u životu.

- Demokracija se bavi edukacijom i temeljni je cilj odlazak u srednje škole da što mlađoj populaciji približimo što je to demokracija - kao vladavina naroda, živimo li je - kaže studentica psihologije Bruna Nedoklan, navodeći kako se u školama očigledno ne raspravlja dovoljno.

Da se cijeli sustav pasivizira smatra i “profesionalni prosvjednik” Zdravko Popović.

- Odgajani smo godinama da šutimo i trpimo. Mladima treba pružiti mogućnost kroz obrazovni sustav, ili preko medija, da prepoznaju kada se događa nepravda u društvu i da reagiraju.

Projekt podržava Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Marija RADOŠEVIĆ
Sindikalizam, feminizam, teologija oslobođenja

U promišljanju demokracije srednjoškolcima je na prigodnoj radionici pomagao mobilijar - alat interakcije koji sadrži pojmovnik, kartu, zbirku angažiranog videomaterijala, arhivu dosadašnjih radničkih borbi i literaturu iz područja izravne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, prava na rad do raznih pitanja koja muče građane. Poticanjem na promišljanje samog pojma demokracije otvara se prostor za kritičko sagledavanje predstavničkodemokratskog sustava i ukazivanje na njegove nedostatke te stvaranje podloge za prikaz izravnodemokratskog sustava koji se, u usporedbi s drugima, pokazuje kao prikladnije rješenje.

Zdravko Popović

“profesionalni prosvjednik”

Odgajani smo godinama da šutimo i trpimo

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike