Regija
VINSKU OMOTNICU ISKORISTIO LAJOŠ KOLAR IZ SUZE

Na Banskoj kosi nova tri
hektara pod vinovom lozom
Objavljeno 24. travnja, 2015.
Vrijednost investicije je 20-ak tisuća eura po hektaru

SUZA - Otkako je, 2009. godine, država prestala isplaćivati poticaje za sadnju vinograda, u Baranji je (osim Belja) podignuto vrlo malo novih vinograda. Kako ističe Ruža Skenderović iz belomanastirske ispostave Poljoprivredne savjetodavne službe, riječ je o samo tri hektara, dok je, za usporedbu, od 2005. do 2009. godine podignuto čak 350 hektara, od čega nešto manje od polovine u individualnom sektoru. Među rijetkim baranjskim vinarima koji su u posljednje vrijeme krenuli u podizanje novih nasada je Lajoš Kolar iz Suze.

- Riječ je o natječaju u sklopu Vinske omotnice, na osnovi kojeg smo dobili odobrenje za sadnju približno tri hektara novih nasada - priča Kolar, u čijem je vlasništvu 13 hektara pod vinovom lozom.

Na spomenuta 3 hektara sadi oko 14.000 trsova, od čega najviše graševine. Budući da pripada u red vinogradara koji se ne želi bazirati na samo jednoj vinskoj sorti, ali i zbog praćenja najnovijih trendova, među novim trsovima našli su se i cabarnet sauvignon, odnosno merlot.

- Vrijednost investicije je 20-ak tisuća eura po hektaru, od čega će dio uloženog vratiti Ministarstvo poljoprivrede - kaže, izražavajući zadovoljstvo što je novi vinograd podignut na jednom od najljepših mjesta u Baranji, na južnoj padini Banske kose, gdje nema proljetnih mrazova i gdje je neprestano strujanje zraka, što znači bolju zaštitu i manje korištenje pesticida. Ovo mu je, kaže, šesta sadnja vinograda u životu, točnije od 1978. godine, kada se počeo intenzivnije baviti ovim poslom, i posebno draga upravo zbog činjenice što to nije radio niz godina. Prve urode, doduše, očekuje tek za tri godine, a do tada će biti dostatni postojeći vinogradi koji su u punom rodu.

Osim graševine, adut mu je sauvignon, ali i sve traženije kupaže od crnih sorti. Premda je još rano za prognoze, početci vinogradarske godine ulijevaju povjerenje.

- Za prognozu je još prilično rano, ali važno je da je pupanje dobro krenulo i da značajnijih izmrzavanja nije bilo. Ranije sorte već imaju listiće. Za sada je dobro - zaključuje Kolar, nastavljajući pripreme za splitski Vinexpo, gdje će se predstaviti s nekoliko vrsta vina u novoj ambalaži.

Ivica GETTO
VINSKA OMOTNICA ZA PRIBLIŽNO 12.000 POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA

Vinska omotnica petogodišnji je nacionalni program pomoći sektoru vina, u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva te promociju hrvatskih vina na tržištima trećih zemalja. Cilj mu je povećanje konkurentnosti hrvatskih vinara kroz tri mjere: restrukturiranje i konverzije vinograda, izgradnja i opremanje vinarija te projekt marketinga i promocije vina. Za dodjelu nepovratnih sredstava mogu se prijaviti vinari i vinogradari koji su upisani u Vinogradarski registar, konkretno, približno 12.000 poljoprivrednih gospodarstava.

Kolar sadi oko

14

tisuća trsova, od čega najviše graševine

Na južnoj padini Banske kose nema proljetnih mrazova i zrak neprestano struji

U Hrvatskoj samo 2 - 3 posto vrhunskih vina

Ruža Skenderović naglašava kako su nekada položaji vinogradarske proizvodnje u RH zauzimali gotovo 200.000 hektara, a kada je filoksera harala Europom, samo se u Istri sadilo više od 1000 hektara vinograda godišnje. Danas je u Hrvatskoj, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, približno 58.000 hektara vinograda. U Baranji je najzastupljenija sorta graševina, a slijede od bijelih vinskih sorti chardonnay, sauvignon i rajnski rizling, dok su od crnih najzastupljeniji frankovka, cabernet sauvignon, crni pinot i merlot. Globalno govoreći, kaže kako je za hrvatsko vinogradarstvo značajno udruživanje vinara u udruge kako bi što lakše osvojili tržište. “Nužno je stvarati marke naših vina i povećati proizvodnju. Vrhunska vina u Hrvatskoj obuhvaćaju samo 2 - 3 posto ukupne vinske proizvodnje. Stoga bi mali proizvođači na tržištu trebali biti prisutni s lepezom vrhunskih vina. Pritom treba pokušati što je više moguće sniziti troškove sadnje i obrade uvođenjem nove tehnologije, kao i prodaju vina kroz turističku ponudu”, naglašava Skenderović.

Možda ste propustili...

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike