Crna kronika
ISPITANI SVJEDOCI NA SUĐENJU DRAGI BABIĆU ZBOG IZNUDE

Ivica Džalto mi je rekao: “Babić mi je pomogao, a ja sam ga prevario”
Objavljeno 24. travnja, 2015.
Svjedok Saša Zekanović bio je Babićev i Džaltin poslovni partner

OSIJEK - Nastavljeno je suđenje Osječaninu Dragi Babiću (48), kojeg se tereti za ucjenjivanje Ivice Džalte i nedopušteno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Svjedočio je vukovarski poduzetnik Saša Zekanović, koji je bio Babićev i Džaltin poslovni partner.

- U poslu s ljekarnama sve smo financirali Drago i ja, a Ivica Džalto je, koliko se sjećam, od kada ga poznajem, platio samo ručak za svoj rođendan. Na Draginu zamolbu pristao sam da nam bude partner, jer je Drago rekao da mu treba pomoći jer je u teškoj financijskoj situaciji - kazao je Zekanović u svom svjedočenju. Isticao je da je Babiću govorio da mu nije jasno zašto podržava Džaltu, koji ga je nekoliko puta prevario.

- Bilo je puno posla oko posla s ljekarnama, a Džalto je bio zadužen za papirologiju. Krajem 2013. godine Drago mi je donio pismo koje mu je neka žena ubacila u poštanski sandučić. U pismu je tražila svoj novac i objasnila da je ona sređivala administraciju, a Džalto joj je za to obećao honorar. Još se ispričavala što traži novac, ali joj je u tom trenutku zbog osobnih problema bio nužan - kazao je Zaninović. Svjedok dalje navodi da je Drago Babić kontaktirao tu ženu, a potom pozvao Džaltu, koji je, prema riječima Zekanovića, bio šokiran što Drago uopće za nju zna. Svjedok je naveo da je u drugom slučaju Džalto trebao prodati zemljište u Jakovlju. Dio novca je trebao uložiti u posao, a drugim dijelom isplatiti svoje dugove. U tom slučaju, kaže svjedok, čak je krivotvorio ugovor da je prodao zemljište.

Zekanović navodi da je jednom Babić bio iznenađen što mu Zlatko Dodić, vlasnik srebrnarnica “Argentum”, nekoliko mjeseci ne plaća najam. Kada ga je napokon kontaktirao, Dodić mu je kazao da plaća na račun uplatom cesije kako mu je Džalto rekao. Račun na koji je odlazio novac, bio je račun Džaltine supruge.

Vukovarski poduzetnik kazao je da se Džalto nikada nije žalio da ga Drago Babić bilo kako zlostavlja ili ucjenjuje.

- Ivica mi je samo jednom rekao: “Čovjek mi je izišao u susret milijun puta, a ja sam ga prevario. Kad se sve ovo riješi, otići ću doktoru da bih se promijenio i prestao lagati”, kazao je svjedok sudskom vijeću na čelu sa sutkinjom Azrom Salitrežić.

Sandra LACIĆ
VLADIMIR ČAJO: DRAGO BABIĆ SPAŠAVAO JE IVICU DŽALTU

Svjedok Vladimir Čajo ispričao je sudskom vijeću da je nakon izlaska iz sustava Holdinga Novalić otvorio mesnice Severus. Drago Babić i on bili su partneri, a potom i Džalto. Čajo je rekao sudu da mu je Džalto dužan stotine tisuća kuna. Na upit je li predao ikakvo oružje Džalti, odgovorio je: “Nikada, i nikada veću glupost nisam čuo!” Za Ivicu Džaltu je kazao: “Njegova materijalna situacija bila je katastrofalna. Da bih nabrojio kome je sve dužan, morao bih sudskom vijeću pričati tri dana.” U vezi s mogućnosti iznude, Čajo je rekao: “Nemam saznanja o iznudi, ali sam na svoje oči vidio kada je Džalto posuđivao više desetaka tisuća eura od Babića. Drago Babić ga je spašavao i u obiteljskom i u poslovnom svijetu”, rekao je svjedok.

Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike