Novosti
KBC OSIJEK JE DRUGA BOLNICA KOJA PROVODI PROGRAM “72 SATA”

Pacijenti s rakom dojke
i debelog crijeva bit će
operirani u roku od tri dana
Objavljeno 23. travnja, 2015.
Svaki dan otkriju po jednog pacijenta s rakom debelog crijeva i rakom dojke

Vezani članci

MINISTAR ZDRAVLJA O ODLASKU MEDICINARA

Hrvatsku od srpnja 2013. napustila 233 liječnika

KBC Osijek postao je druga velika bolnica u Hrvatskoj u kojoj se od jučer provodi program “72 sata od dijagnoze do terapije”, i to samo dva dana nakon što ga je ministar zdravlja Siniša Varga predstavio u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice.

Glavni razlog što je osječka bolnica odmah ušla u ovaj program, prema riječima pomoćnika ministra zdravlja doc. dr. sc. Dragana Korolije Marinića, činjenica je što je Osijek odmah pokazao organizacijsku spremnost za uvođenje tog programa.

– To je program dijagnosticiranja i liječenja bolesti u najkraćem mogućem roku, a u KBC-u Osijek će se u prvom redu na taj način operirati karcinom dojke i karcinom debelog crijeva. Konzultirali smo se u svim upravama i cilj nam je da u ovaj program bude uključeno sedam ili osam velikih bolnica. Sljedeći tjedan ovaj program započinje i u Rijeci, a do kraja godine i u svih sedam odabranih bolnica - naglasio je doc. Korolija Marinić.

Činjenica da u KBC-u Osijek svakodnevno otkriju po jednog pacijenta s rakom debelog crijeva i rakom dojke bila je glavni razlog što su upravo ovi operativni zahvati ušli u program “72 sata”.

- Ovdje je upravo najveći pobol od raka debelog crijeva i raka dojke, a to su istodobno i tumori i kod kojih je pravi početak liječenja, nakon postavljene dijagnoze, kirurški zahvat. A kada govorimo o 72 sata, onda to znači da operacija solidnih tumora prvo traži da se nekom od tehnika postavi sigurna dijagnostika. Znači nekakva biopsija i u trenutku kada patolog kaže da se radi o raku u sljedeća 72 sata treba biti započeto liječenje. Kod 80 posto tumora to znači kirurško liječenje. Mislim da smo mi bili vrlo blizu tog vremena i do sada, ali nije se nastojalo to sustavno tako provoditi. No, stav je Ministarstva, a mi smo ga prihvatili, da to uvedemo u vremenski definirani okvir. Naime, osoba kod koje se uzimanjem uzorka tkiva potvrdi sumnja da se radi o zloćudnom tumoru tu spoznaju nerijetko doživljava kao izraziti stres zbog kojeg može doći do faze oklijevanja, negiranja dostupnih informacija i dobivenih savjeta i time se kod nemalog broja bolesnika gubi dragocjeno vrijeme u započinjanju liječenja. Program “72 sata” upravo u toj fazi nudi bolesnicima neodgodivu učinkovitu mogućnost liječenja u istoj ustanovi gdje je postavljena osnovna dijagnoza, što znači da je bolesniku ostavljeno na volju da prihvati ponuđeno liječenje ili alternativno zatraži mišljenje u nekoj drugoj ustanovi, a sve utemeljeno na adekvatnoj informiranosti bolesnika. Očekivanje je da će veliki dio bolesnika nakon postavljanja osnovne dijagnoze prihvatiti nastavak liječenja u okviru programa “72 sata” - objasnio je prof. dr. sc. Sven Kurbel, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek.

Nefreteta Z. EBERHARD
NAGRADA ZA OSJEČKE GASTROENTEROLOGE

U KBC-u Osijek kažu kako su zadovoljni provođenjem Programa plus po pitanju smanjenja lista čekanja. “Rezultati Programa plus vrlo su zadovoljavajući jer smo drastično smanjili neke liste čekanja. Tako će gastroenterolozi dobiti nagradu što su smanjili listu čekanja na jedan do tri dana za endoskopske pretrage. Vjerujemo kako će proći i natječaj za novi MR uređaj čime bismo pomogli i u značajnom skraćivanju lista za ovu pretragu”, komentirao je prof. Kurbel.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto