Osijek
DAN PLANETA ZEMLJE

Središnji osječki trg 'obojen' u zeleno
Objavljeno 22. travnja, 2015.
Djeci se najviše svidjela utrka smetlarskim kolicima

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Trg Ante Starčevića u Osijeku jučer je bio 'obojen' u zeleno jer su ga preplavile stotine ekološki osviještenih i nasmijanih učenika trećih razreda osnovnih škola, Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, Dječjeg doma “Klasje” i Osječke kreativne kućice “Dokkice”, ali i komunalnih službi i tvrtki u čijem je opisu posla očuvanje okoliša.

Ondje se, naime, deveti put u Osijeku obilježavao Dan planeta Zemlje, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i gradonačelnika Ivana Vrkića.

- Prošle smo godine dali naglasak na smanjenje količine otpada, što postižemo selektiranjem svih vrsta otpada kako bismo ga ponovo uporabili i vratili u optjecaj te da bi na odlagalištima završila minimalna količina otpada. To smo postigli nabavom opreme te postavljanjem ekootoka na 20 mjesta u gradu. Ove je godine naglasak na edukaciji pomoću koje nastojimo obuhvatiti najširi spektar društvenih slojeva, među kojima su vrlo bitni osnovnoškolci - rekao je Davor Vić, direktor Unikoma. Dodao je kako je ovogodišnja manifestacija dio IPA projekta prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Provodi se s partnerima iz Srbije, Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje te Udrugom “Zeleni Osijek”.

I dogradonačelnik Denis Ambruš istaknuo je zadovoljstvo zbog ovog hvalevrijednog projekta te primjerenog programa za što bolje učenje o važnosti očuvanja okoliša.

Manifestacija je ipak najviše razveselila najmlađe, točnije učenike trećih razreda nekolicine osnovnih škola koji su tradicionalno sudjelovali u utrci - triciklijadi - tijekom koje su morali pokazati i vještinu upravljanja kolicima djelatnika Unikoma. Svi su natjecatelji, bez obzira na osvojena mjesta, pokazali zavidno znanje iz ekologije. Tako nam je Zrinka Kozić, učenica OŠ Dobriše Cesarića, rekla kako redovito reciklira papir stavljajući ga u plavu kantu, dok je Ivan Ravlić iz OŠ Franje Krežme ponosno istaknuo da žvakaću gumu nikada ne baca na beton ili na travu, nego samo u kantu za otpatke. Iako je zamijetio da to neki čine, priznaje da nikoga nije upozorio, ali apelira na sve da čuvaju okoliš.

Za svoje znanje i trud, ali i sudjelovanje na zanimljivoj triciklijadi te za ostavljanje ekoporuka, škole su dobile i novčane nagrade, odnosno izlet s Izviđačkim klubom “Javor” te razgledanje parkova i perivoja uz vodstvo turističkog vodiča.

Marija MIHELIĆ
AMBRUŠ I VIĆ OCIJENILI EKOLOŠKU SVIJEST GRAĐANA

I dok je direktor Unikoma Davor Vić na upit o ekološkoj osviještenosti građana na ljestvici od 1 do 10 dao ocjenu 9, pohvalivši najvećim dijelom građane, ali i komunalna poduzeća i Grad Osijek, dogradonačelnik Ambruš bio je nešto stroži.

- Kriteriji su strogi i trenutno smatram da je realna ocjena 7,5. No, kad vidimo mlade i buduće velike građane koji će živjeti i raditi u Osijeku, zadovoljni smo i mislim da ocjena ide prema čistoj desetki - naglasio je Ambruš.

TKO JE OSVOJIO NAGRADE
 
Za maskotu

1. OŠ Frana Krste Frankopana

2. Udruga “Dokkica

3.Škole Cesarića, Becića, Šenoe, Krežme, Mihanovića, Retfala, Filipovića, Nazor (Čepin), Josipovac

Triciklijada (OŠ)

1. OŠ Frana Krste Frankopana

2.OŠ Ivana Filipovića

3.OŠ Josipovac

Triciklijada

1.IK Javor

2.Ruđera Boškovića

3.Dječji dom Klasje

Slaganje ekoporuke

1.OŠ Josipovac

2.OŠ A. Šenoe

3.OŠ D. Cesarića

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike