Osijek
FILOZOFSKI FAKULTET “PREPOLOVIO” IGRALIŠTE I NAPRAVIO PARKIRALIŠTE

Ogorčeni roditelji: Kad su to automobili postali važniji od naše djece!?
Objavljeno 23. travnja, 2015.
Ne možemo spriječiti radove na nečemu što nije naše vlasništvo, kaže ravnateljica Jadranka Jurić

Učenici OŠ Franje Krežme više neće imati igralište u školskom dvorištu, iako su ga 50 godina koristile prethodne generacije.

“Da stvar bude gora, djeca su prije imala na raspolaganju dva igrališta, ali im je prije nekoliko godina jedno oduzeto kako bi se osiguralo parkiralište za Filozofski fakultet”, podsjećaju ljutiti roditelji koji danima zovu redakciju Glasa Slavonije.

“Pohađala sam tu školu, kao i mnoge generacije prije i poslije mene. Svi mi koristili smo oba igrališta za nastavu tjelesnog odgoja, a kad su ukinuli ono manje koje izlazi na Ulicu Hrvatske Republike, učenicima je preostalo samo ovo drugo, a sad će im i to uzeti. Smatram to nepoštenim, kao i većina roditelja čija djeca pohađaju OŠ Franje Krežme”, javila nam je telefonom ljutita majka učenika te škole. Naglašava kako isto mišljenje dijele i brojni drugi roditelji i učenici, kao i ravnateljica škole Jadranka Jurić. Ona smatra kako bi Filozofski fakultet trebao biti pokretač pozitivnih i naprednih događanja, što ovaj svakako nije.

- Činjenica je da je Filozofski fakultet vlasnik parcele i ne ulazim u to kakve su njihove potrebe. Dakako, mi ne možemo spriječiti radove na nečemu što nije naše vlasništvo. Oni mogu raditi što hoće, a što se nas tiče, nama ostaje mali dio igrališta koji će biti poput urbanoga kaveza s dva koša i dva gola, točnije prostor manji od rukometnog igrališta. Učenici to sve vide s prozora i nezadovoljni su, a ruku na srce, ako odgajamo djecu da imaju pravo izreći svoje mišljenje, onda to mora biti tako i ja ih u njihovim razmišljanjima kao ravnatelj podržavam - kaže Jurić. Ravnateljica dodaje kako je učenicima pojasnila o čemu je riječ, no čini se da ni oni, ali ni njihovi roditelji, ne žele prihvatiti takvo rješenje. “Kad su to automobili postali važniji od naše djece?!” pitaju se ogorčeni roditelji u dopisu našoj redakciji.

Ravnateljica ističe kako su se svojedobno dvama igralištima, uz učenike OŠ F. Krežme, koristili i učenici obližnjeg Učeničkog doma Hrvatskog radiše, ali i učenici Trgovačke te Ugostiteljske škole dok je bila smještena u Ulici Hrvatske Republike. Ondje su se, osim toga, generacijama igrala i bavila sportom djeca iz obližnjih stambenih zgrada. Gdje će to činiti danas?

Marija MIHELIĆ
LORETANA FARKAŠ, dekanica Filozofskog fakulteta

Napravit ćemo “kavezno” igralište

Loretana Farkaš, dekanica Filozofskog fakulteta, kaže kako je iznenađena negodovanjem s obzirom na to da je ranije sa školom dogovoreno kako će se smanjiti prostor igrališta i napraviti tzv. kavezno igralište.

- To je naše vlasništvo i radimo prema svim standardima projekt koji je vrijedan oko 200.000 kuna, odnosno ulažemo u novo igralište. Roditelji, očito, nemaju prave informacije, jer će to igralište biti namijenjeno za odbojku, mali nogomet, košarku i badminton. Naš je znak dobre volje osigurati da učenici budu na zraku, a osim toga, buduće će igralište biti sigurnije od postojećeg - kaže dekanica.

Škola je godinama, kaže, koristila igralište bez naknade, dok Filozofski fakultet plaća korištenje školske sportske dvorane za potrebe svoje nastave. Napomenula je kako će parkirališni prostor biti namijenjen isključivo djelatnicima Filozofskog fakulteta.

VLADIMIR HAM, zamjenik gradonačelnika Osijeka

Ispitat ću o čemu se radi

Događaj su komentirali iz Grada Osijeka, osnivača OŠ Franje Krežme. Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham kaže kako prije našeg poziva nije bio obaviješten o prenamjeni zemljišta.

- Sad kad jesam, ispitat ću o čemu se radi i može li se išta promijeniti. Mi nemamo mogućnosti pritiska da spriječimo prenamjenu, ali potrudit ćemo se pronaći zajednički jezik - rekao je Ham.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike