Regija
VLADIMIR ĆIRIĆ ODGOVARA NA PROZIVKU SDP-A:

Nacionalno izjašnjavanje i moje je ustavno pravo
Objavljeno 22. travnja, 2015.

VINKOVCI - SDP Vinkovci u nedavnom je priopćenju za medije, naslovljenom “Je li u HDZ-u počelo pokrštavanje”, upozorio da se gradski vijećnik iz redova HDZ-a Vladimir Ćirić na izbornoj listi za vijeća mjesnih odbora deklarira kao Hrvat, a na izborima za Gradsko vijeće izjasnio se kao Srbin, što, kako su naveli, znači i da u Vijeću više nije zastupljena srpska nacionalna manjina.

Na SDP-ov istup priopćenjem je reagirao Vladimir Ćirić. “Obraćam se u povodu medijskog istupa vodstva vinkovačkog SDP-a vezano uz optužbe upućene na adresu HDZ-a o pokrštavanju i ograničavanju vjerskih i nacionalnih sloboda i opredjeljenja te ugrožavanja mojih elementarnih ljudskih prava, koja mi kao i svakom građaninu garantira Ustav Republike Hrvatske. Ako je temeljno demokratsko pravo svakoga pojedinca slobodno izjašnjavanje sukladno svojim osjećajima i uvjerenjima, čemu onda tolika briga o tome kako će se koji pojedinac, pa i ja, deklarirati. Ako je to moje ustavno i neotuđivo pravo, pitam kako netko o tome uopće smije javno istupati, komentirati i utjecati na moja uvjerenja i stavove? Tezom kako bih se trebao izjašnjavati 'onim što jest', moje nacionalno opredjeljenje unaprijed determinira SDP. Da bi me netko mogao prozivati, insinuirati i postavljati teze, morao bi bar donekle respektirati i poznavati povijest moje obitelji te osporavati temeljno pravo da sam odredim tko sam i kojih korijena. Što se, pak, tiče pokrštavanja, moram priopćiti da sam se još devedesetih svojevoljno opredijelio za rimokatoličku vjeru.

Zanimljivo je kako se na SDP-ovoj listi za MO Mirkovci nalaze otac i kćerka koji su se različito nacionalno izjasnili!? Kandidatkinja (otac joj se izjasnio kao Srbin) koja se izjasnila kao Hrvatica zamjenski je vijećnik Gradskog vijeća Vinkovaca, koja je u vijeću zamijenila SDP-ovu predstavnicu srpske nacionalnosti!? Hoće li se i tu morati pristupiti kooptiranju novoga člana Vijeća”, navodi se, između ostalog, u priopćenju koje potpisuje Vladimir Ćirić.

Kako saznajemo, u Gradskom se vijeću Vinkovaca ništa neće mijenjati jer je mjerodavan registar birača, a informacije iz njega ne iznose se u javnost. M. Kokaj

Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike