Regija
NA ZABORAVLJENU PARTIZANSKU GROBNICU UPOZORILA UDRUGA ZA - ŽRTVE KOMUNIZMA

Na 70. obljetnicu kraja II. svjetskog
rata grobnica 210 makedonskih
boraca obrasla mladom šumom
Objavljeno 23. travnja, 2015.
Do 1990-ih slične je spomenike održavao SUBNOR grada Đakova

ĐAKOVO/BUDROVCI – Veliku, 70. obljetnicu završetka II. svjetskog rata i pobjede antifašizma nad fašizmom, a na što su pobjednici, kao i na sve simbole svoje borbe, ponosni i osjetljivi kada se u njih dirne ili o njima ne brine, masovna grobnica sa spomen-obilježjem na pogibiju 210 makedonskih boraca u napadu na Budrovce 14. travnja 1945. dočekala je potpuno zaboravljena, zapuštena i zarasla u samoniklu šumu! Na njezinu zapuštenost, i to o godišnjici kakva je 70. obljetnica završetka II. svjetskog rata, upozorili su iz Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka – krilo Đakovo, a koji se brine o žrtvama – partizanskog, komunističkog terora! Grobnica je toliko zarasla da se i ne vidi s državne ceste D46 Đakovo - Vinkovci; vidljiva je tek sve uža staza do željeznom ogradom ograđenog manjeg spomen-prostora.

Makedonci su svoje kosti ostavili daleko od kuće, u Slavoniji, ratujući na Srijemskoj fronti, pomičući se kako su se pomicale i njegove linije. Do 1990-ih to je područje održavao komunalac Univerzal, a grobnicu je posjećivalo makedonsko izaslanstvo. No danas grobnica ničim ne odaje da netko zalazi u taj spomen-prostor. Donedavni, dugogodišnji predsjednik MO-a Budrovci Tomislav Vuković kaže da je do 1990-ih te spomenike redovno održavao SUBNOR grada Đakova.

– Potom smo ga mi, preko Univerzala, u okviru javnih radova, svake druge godine uređivali. Prije dvije godine najavila se jedna makedonska delegacija da će posjetiti grobnicu s 210 makedonskih partizana pa je ona za tu prigodu uređena. Ranije je obvezno tu dolazilo makedonsko izaslanstvo na godišnjicu pogibije pokopanih u njoj, polagalo vijenac i imalo komemoraciju. Lani taj prostor, koji je omeđen i zasađenim drvećem, nije uređivan, a selo ga nema obvezu uređivati - kaže Vuković.

Kontaktirali smo i Udrugu antifašističkih boraca i antifašista Osijek.

– Postojala je udruga i u Đakovu, no borci su umrli i više se nitko ne skrbi o tome - kaže tajnica Ljuba Rupčić i upućuje na člana Predsjedništva Udruge Jovana Niševića.

– Udruga zna za tu grobnicu, no nemamo više nikoga u Đakovu, koje je prije imalo svoj Savez boraca. Morat ćemo uključiti vinkovačke borce i antifašiste - kaže 92-godišnji Nišević. Prisjeća se godina iza rata kada su posmrtni ostaci poginulih boraca prebacivani u Podgorje, no ne može sa sigurnošću reći je li ekshumacija obuhvatila i grobnicu pokraj Budrovaca, a na što Vuković tvrdi da ona nije dirana.

– Nisam čuo za tu grobnicu, niti naše društvo prema njoj ima obveze - kaže Blagoja Jovanovski u ime Makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci” iz Osijeka. MKD svake godine dolazi u Đakovo na Dane braće Miladinov u znak zahvale biskupu J. J. Strossmayeru što je Miladinovcima 1861. pomogao tiskanje prve zbirke pjesama na makedonskom jeziku.

– Slučaj te grobnice iznijet ću makedonskoj veleposlanici u RH, od koje očekujemo da dođe ovamo s makedonskim izaslanstvom u povodu velikih Strossmayerovih jubileja - kaže Jovanovski.

– Uz svu dužnu počast mrtvima, mislim da je ipak država ta koja se treba skrbiti o takvim spomenicima ili osigurati novac lokalnim zajednicama za te svrhe, ne samo za groblja pobjedničke vojske iz II. svjetskog rata, nego i grobnice žrtava komunističkog terora. To sam pitanje bio potegnuo i u Saboru. Uostalom, Grad na ulazu u Gradsko groblje ima službeno spomen-obilježje žrtvama fašizma i redovito ga održava, kao i ono u Parku pobjede - kaže gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i dodaje da će se Grad pobrinuti za uređenje ove grobnice.

“Grobovi vojnika su veliki propovjednici mira”, tekst je to nobelovca Alberta Schweitzera na groblju njemačkih vojnika na Mirogoju. Jer, vojnici su za života različiti, a u smrti jednaki…

Suzana ŽUPAN

Ognen Bojadžiski

bivši predsjednik Zajednice Makedonaca

GROBNICA POSTAVLJENA SREDINOM 1950-IH PREMA NALOGU MARŠALATA

Jedan od bivših predsjednika Zajednice Makedonaca u RH Ognen Bojadžiski zna za ovu grobnicu. Dapače, sredinom 1970-ih ju je i posjetio, pri snimanju reportaže o Strossmayeru i braći Miladinov. Za pokopane u njoj kaže: “Bili su to pripadnici regularne vojske Jugoslavenske armije. U povodu 30 godina od proboja Srijemske fronte pravio sam za TV Skopje reportažu”, kaže Bojadžiski i podsjeća na osnutak 15. makedonskog korpusa. “Bilo je to u prosincu 1944., a formiran je u blizini Skopja. Bila je to već regularna JA. Korpus je već u veljači krenuo na pripreme u Srijem jer je bila izdana naredba da Prva armija preuzme obvezu za proboj na Srijemskoj fronti, a 15. korpus, koji je bio sastavljen od 42. i 48. makedonske brigade, dodan je Prvoj armiji. Centralna proslava 30. godišnjice proboja bila je u Vinkovcima jer je 15. korpus imao centralnu ulogu u oslobađanju Posavine i naišao je na velike probleme na 2-3 mjesta – jedno je kod Đakova s 210 poginulih, a drugo u Vrpolju, gdje ih je izginulo više od tisuću. Naime, imali su pješadijsko naoružanje, a djelovali u ravnici… Identifikacija posmrtnih ostataka trajala je 15-ak godina; grobnica je postavljena negdje 1956., 1957. prema nalogu Maršalata jer JA za neke dijelove borbe nije imala dovoljno povijesnih svjedočanstava da se markiraju određena mjesta”, kaže Bojadžiski.

Za uređenje

grobnice pobrinut će se Đakovo, rekao je Zoran Vinković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike