Objavljeno 23. travnja, 2015.
Proljeće je vrijeme intenzivnog rasta bilja. Tako sada i živice, koje ograđuju naše posjede, bujno i nekontrolirano rastu, što nam baš i nije bila želja kad smo osmišljali i planirali sadnju tih živica. Stoga ih moramo redovito prikraćivati. Postoji više načina formiranja i oblikovanja živica. Dakako, mi se moramo odlučiti za onaj nama najprimjereniji način sukladno biljnim vrstama koje tvore živicu. Živica može biti strogo geometrijski oblikovana rezidbom ili potpuno prirodna redovitim prikraćivanjem. Strogo oblikovane živice obično koristimo u strogo urbaniziranim i geometrijski pravilnim kvartovima i područjima koja imaju strogo geometrijske oblike. No možemo ih koristiti i na ruralnim područjima, ali tamo slabije dolaze do izražaja. Za ruralna područja više koristimo prirodno formirane živice. Geometrijski formirane živice orezujemo u pravilne geometrijske forme i to na način da cijela živica bude pravilno i ravno orezana. Kod ovakvih živica moramo paziti da nam prizemni dio živice ne ostane gol. To se često događa pri formiranju pravilnih živica s ružmarinom. Kod ostalih biljnih vrsta to se događa rjeđe, osobito kod onih vrsta koje stalno tjeraju bazalne grane. Pri samom orezivanju moramo voditi računa o vrsti biljaka koje tvore živicu. Biljke sitnih listova možemo orezivati škarama koje sijeku listove na polovice ili ovisno o tome kakav im je zahvat, a sve radi prilagođavanja pravilnom obliku živice. Kod biljaka koje imaju velike listove kao što su pitospora, lovor, lovorvišnja i dr. moramo pripaziti kako ih orezujemo kako im ne bismo oštetili listove. Naime, velike listove ne smijemo rezati tako da ih oštećujemo, već moraju radi estetskog izgleda i zdravlja biljke ostati čitavi. To je teško postići kod strogo geometrijski formiranih živica. Zato sve više pribjegavamo formiranju prirodnih živica koje uz naravniji izgled djeluju i više opuštajuće na onoga tko se koristi tim prostorom. Prirodne živice formiramo samo prikraćivanjem grana, tako da živica uvijek bude gusta, ali i djeluje kao sasvim prirodna. Dakako, rezidbu grana moramo uvijek obavljati tako da je odrežemo na bazi, odnosno tamo gdje ona izrasta na površini starije grane. Pravodobnim orezivanjem za koje je upravo sada vrijeme, uspjet ćete sačuvati gusti sklop i lijep izgled živice.Ž.PERAN, ing. agr