Novosti
NOVE TROŠARINE I KRETANJA NA SVJETSKIM TRŽIŠTIMA DONIJELI VIŠE CIJENE

Skuplje cigarete, litra benzina
do ljeta bit će i više od 11 kuna
Objavljeno 21. travnja, 2015.

Gorivo je poskupjelo najviše u povijesti, a rast cijena u utorak su prijavili i proizvođači cigareta.

Kada se zbroji rast cijena zbog trošarina u subotu i skok u utorak, poskupljenje goriva najveće je ikad dosada zabilježeno. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra Eurosupera 95 poskupjela je za 32 lipe, čime ukupno poskupljenje iznosi 57 lipa u posljednja četiri dana. Cijena se kreće između 10,14 i 10,15 kuna, ovisno o kompaniji. S portala cijenegoriva.info ističu kako je to ujedno i najviša cijena te vrste goriva od početka lanjskog studenoga. Prosječni spremnik, od 50 litara, 21. travnja tako je skuplji za čak 28,5 kuna nego prošlog tjedna. Litra Eurodizela poskupjela je između 29 i 32 lipe i sada stoji između 9,37 i 9,40 kuna. U posljednja četiri dana litra te vrste goriva poskupjela je za ukupno 55 lipa, čime je prosječni spremnik, od 50 litara, skuplji za čak 27,5 kuna. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, ovo je ujedno i najviša cijena Eurodizela od kraja studenoga prošle godine. S druge strane, autoplin je jeftiniji, šesti tjedan zaredom, i to za dvije lipe.

Kako ističu s portala cijenegoriva.info, s obzirom na to da je u posljednja dva tjedna cijena sirove nafte na svjetskim tržištima porasla za oko 15 posto, a bazna cijena benzina u Hrvatskoj u istom razdoblju za oko šest posto, može se očekivati nastavak rasta cijena goriva i u idućim tjednima. No uskoro počinje turistička sezona i vrijeme kada će porasti potražnja za gorivom, a imajući na umu da se najavljuje nastavak jačanja dolara prema kuni te da nastavak rasta cijena nafte na svjetskim tržištima nije nemoguć, postoji velika vjerojatnost da bismo ovoga ljeta mogli svjedočiti cijeni litre benzina od 11 kuna, a litre Eurodizela više od 10 kuna, kao i u srpnju prošle godine.

Kada je riječ o cigaretama, zbog povećanja trošarina tvrtke TDR, Philip Morris Zagreb, BAT Hrvatska, Legenda promet, Imperial Tobacco Zagreb i JT International Zagreb prijavile su Carinskoj upravi rast maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, i to s 21. travnja. Kako stoji u novom cjeniku prijavljenom Carinskoj upravi, većina marki cigareta od jučer je skuplja za kunu po kutiji. Neke marke cigareta nisu poskupjele.

Podsjetimo, Vladinom uredbom specifična je trošarina povećana s 210 na 230 kuna za tisuću cigareta a proporcionalna trošarina s 37 na 38 posto maloprodajne cijene, dok je iznos minimalne trošarine na cigarete povećan s 598,50 kuna na 648 kuna za tisuću cigareta. Vlada je povećala i trošarine na sitno rezani duhan s 520 na 550 kuna te ostali duhan za pušenje s 450 na 500 kuna po kilogramu.(D.Pav.)

Većina marki cigareta od 21. travnja skuplja je za kunu po kutiji

28,5

kuna skuplji je prosječni spremnik, od 50 litara, Eurosupera 95 nego prošlog tjedna

Možda ste propustili...