Regija
NAJVEĆI PROJEKT RAZMINIRANJA U HRVATSKOJ

Vrapčanu od mina dnevno
čisti 350 pirotehničara
Objavljeno 22. travnja, 2015.

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemska županija trebala bi biti očišćena od mina do 17. studenoga 2015., a trenutačno je u tijeku projekt razminiranja Vrapčane, ujedno i dosad najveći u Hrvatskoj - 4.801.727 četvornih metara, tj. oko 480 hektara.

- Odrađene su dvije trećine, odnosno 3.600.000 “kvadrata”, sve ide prema dinamici. Planirano je da se sve završi u 120 radnih dana. Radi 36 tvrtki, odnosno oko 400 pirotehničara. Najviše smo imali 411 pirotehničara, ali u prosjeku ih je 350 na radilištu dnevno. Strojevi su obavili manji dio posla zato što je šuma dosta gusta i jako je teško raditi strojevima. Naši su strojevi za razminiranje, a ne za uklanjanje šume. Njima smo odradilili oko 200 tisuća kvadrata, ostalo ćemo ručno - istaknuo je Branko Ugrin, pirotehnički nadzornik Hrvatskog centra za razminiranje na području Vrapčane, gdje je bilo planirano 26 minskih polja.

- Od 26 minskih polja pronašli smo 12 pozicija gdje su mine. Nije gotovo, imamo još pretražiti 1.201.727 “kvadrata”. Pronašli smo 355 komada minsko-eksplozivnih neeksplodiranih ubojitih sredstava, protupješačkih mina je bilo 195, protuoklopnih 56. Neeksplodiranih ubojitih sredstava - riječ je o streljivu malog kalibra pa sve do artiljerijskih zrna - bilo je 132 komada - istaknuo je Ugrin.

Teren je dosta težak, što zahtijeva velik oprez pirotehničara. Kako je rekao pirotehničar s petogodišnjim stažem, “nikad ne znaš što te očekuje kad ulaziš na radilište”.

Završetak razminiranja u Vrapčani planiran je za 1. lipnja, no sve će ovisiti o vremenskim uvjetima. Mario Kokaj

Vrećica s minama na - grani?!

Veliki je problem što neodgovorni pojedinci nevraćena minsko-eksplozivna sredstva ostavljaju na području Vrapčane.

- Apeliramo na javnost da sve streljivo koje još posjeduju donesu u PU vukovarsko-srijemsku, a da ne dolaze na Vrapčanu. Prave nam velike probleme jer kad se jedan dio razminira, to je za nas gotovo očišćen teren, no dolaze ljudi i na ta mjesta ostavljaju vrećice s minama i streljivom. Tako smo na očišćenom dijelu pronašli torbu punu streljiva, kao i vrećicu s minama na jednoj grani - upozorio je Branko Ugrin.

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike