Sport
LAŠTRIN “WINNER”

Da nije Osijek pobijedio Zadar, Šušak bi otišao
Objavljeno 21. travnja, 2015.
Nogometaši Osijeka došli su do prvenstvene pobjede nakon 50 dana

Utakmica protiv Zadra nije donijela dramu samo na travnjaku, nego i iza kulisa. Naime, trener Osijeka Ivo Šušak razmišljao je napustiti trenersku poziciju da Neven Laštro bijelo-plavima nije donio pobjedu u sudačkoj nadoknadi.

Taj se zaključak dao izvući iz razgovora s Ivom Šuškom nakon završetka susreta. I on koji na svojim leđima nosi tone iskustva vrlo je emotivno proživljavao 90 i kusur minuta protiv Zadrana.

- Da nismo pobijedili, bio sam se spreman povući - otkrio je Šušak.

Taj drastičan korak neće biti potreban, iako ga možemo razumjeti. Osijek je na prvenstvenu pobjedu čekao gotovo puna dva mjeseca. Davno je bio 28. veljače kada je pobijeđen Zagreb. U tom razdoblju Osječani su osvojili samo dva od mogućih 15 bodova i zato je Šušak, u glavi, “tehnicirao” s ostavkom.

I to je samo jedan u nizu pokazatelja koliko je važan bio Laštrin pogodak. Parafrazirat ćemo sportskog TV komentatora Božu Sušeca i reći: “Nevene, Nevene, kako si važan pogodak zabio!” Kakvo je to slavlje bilo na stadionu kada je Laštro matirao Matkovića. To je bila jedna od onih utakmica koje su kao “englesko vrijeme”, raspoloženja su se tijekom nje mijenjala sto puta. Od početnog oduševljenja, preko panične igre bijelo-plavih i ruba očaja jer je vrijeme curilo, pa do neobuzdanog slavlja. Iako je to bio nogometni doživljaj u punom svom sjaju, iskreno, nismo baš sigurni da bismo voljeli češće njegovo ponavljanje. Nije zdravo za srce.

U silnom oduševljenju koje se stvorilo nakon 93. minute lako se zaboravi što je pobjeda donijela Osječanima. Prvo bijeg s dna tablice, pa bolji međusobni omjer u susretima sa Zadrom, što u konačnici također može biti presudno. Možda najveća korist bit će nova doza adrenalina koja će obuzeti momčad. Bila je to kratka i eksplozivna radost za nastavak života u agoniji borbe za opstanak. Opet, nakon takvih raspleta navijači kući odu prepuni dojmova, pozitivnih dakako. Pobjeda protiv Zadra dakako ništa nije riješila, nego je Osijeku tek sačuvala realne izglede za opstanak.

- Ovo nije kraj, nego tek početak naše borbe za opstanak. I iz ovog susreta moramo izvući pouku. Ona govori kako će borba za opstanak trajati kao i svaka utakmica, doslovce do posljednjeg sudačkog zvižduka - upozorava Šušak.

Ako je to protiv Zadra bio tek početak sam Bog zna što nas čeka u utakmicama koje slijede. U svima nas valjda očekuje predinfarktno stanje.

Prošla je sezona doživljena kao dramatična jer se sve rasplelo u posljednjim trenutcima susreta posljednjeg kola protiv Hrvatskog dragovoljca. Mislili smo tada da veće drame ne može biti, ali smo se prevarili. Ove sezone drama je u poodmaklom stadiju već osam kola prije kraja. Bit će to dramatični maraton kojeg “trče” tri momčadi, ali nemojte se iznenaditi ako u probleme dospije i netko četvrti.Međutim, Osijek će morati gledati sebe i pokušati nekako skinuti okove grča i straha koji su ga očigledno sputavali.

Dalibor KELER
Dobro

NEVEN LAŠTRO

On je novi Osijekov junak. Zabio je jako važan pogodak, ali i ukupno gledajući odigrao je na visokoj razini. U obrani uvijek tamo gdje treba, a u napadu strijelac. Može li se od stopera tražiti više?

NAVIJANJE

Još se jednom potvrdilo da se Osijek doista ima zbog koga “poderati” u borbi za opstanak. Navijači su bili sjajni. Predvođeni slavljenicima iz Kohorte posljednjih pola sata nisu prestali s navijanjem i doslovce natjerali bijelo-plave da iščupaju tu pobjedu.

SUDAC JOVIĆ

Konačno smo u Gradskom vrtu doživjeli jednu normalnu arbitražu. Jović je bio sve ono što sudac treba biti. Nenametljiv i s osjećajem za igru koju nije nepotrebno sjeckao.

FAIR-PLAY

Iako za obje momčadi gotovo sudbinski važna, utakmica nije, kako se to zna dogoditi u susretima s visokim tenzijama, otišla u krivom smjeru. Igralo se borbeno, čvrsto, ali i vrlo korektno bez prljavština i grubosti.

Loše

OSIJEKOV GRČ

Iz bijelo-plave momčadi opet su izlazili stari demoni. Osijek je krenuo odlično, poveo, pa onda stao i gotovo propao. Strah od neuspjeha opet je uzeo maha, a on je prilično “skratio” noge Osijekovim igračima.

PRESKAKANJE IGRE

Osječani su većim dijelom prvog poluvremena preskakali igru. Vezni red teško je dolazio do zraka protiv agresivnih Zadrana i zato se previše preskakalo igru, što je bila voda na mlin gostima.

Najčitanije iz rubrike