Svijet
POTPUNO PREBACIVANJE NA DIGITALNI RADIO

Norveška, prva na svijetu, do 2017. gasi FM radio
Objavljeno 20. travnja, 2015.

Norveška će biti prva zemlja koja će ugasiti FM radio, i to već 2017. godine, prenosi muzika.hr. Norveški ministar kulture objavio je da će potpuno prebacivanje s FM radija na digitalni početi za dvije godine, čime će završiti jedna cijela velika era.

“Digital Audio Broadcasting (DAB) omogućit će norveškim slušateljima raznolikiji radijski sadržaj nego ikad prije”, navodi portal Radio.no. DAB već ima 22 kanala u Norveškoj, a FM je trenutno spao na pet. Gallupova anketa pokazuje da 56 posto norveških slušatelja svaki dan sluša digitalni radio. “Ovo je jako važan dan za sve koji vole radio. Ministrova odluka dopušta nam da se usredotočimo na ono što je važno, stvaranje visokokvalitetnog radijskog sadržaja za naše slušatelje”, izjavio je Thor Gjermund Eriksen, šef Norveškog udruženja odašiljača.

Frekvencijska modulacija ili FM postupak je modulacije pri čemu se informacija prenosi promjenom frekvencije prijenosnog signala. FM radio patentiran je 1933., ali se njegovi dani očito bliže svom kraju. Prema studiji iz 2012. godine, više od 90 posto Amerikanaca još uvijek je slušalo AM/FM radio bar jednom tjedno, ali sve više i više ljudi svake godine napušta analogni radio i svoje omiljene postaje sluša preko interneta.T.Kvorka

IZOLIRANI SLUČAJ?

Norveška je bogata država i može si omogućiti gašenje FM mreže. Pitanje je kako će se to, i hoće li biti moguće, napraviti i u drugim državama Europe i svijeta. Naravno, sve je stvar novca, kojeg, morate se složiti, kod nas nema baš u izobilju.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana