Ekonomija
NACIONALNO SAVJETOVANJE O GOSPODARSTVU

Klaster poljomehanizacije i njegov menadžer Željko Erkapić ponovno najbolji
Objavljeno 21. travnja, 2015.
Klasteri se moraju sve više okrenuti europskim fondovima, izjavio je Erkapić

S XIX. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu, koje je potkraj prošlog tjedna održano u Petrčanima kraj Zadra, lijepe su vijesti stigle i u Osijek.

Bilo je ovo savjetovanje koje je okupilo 300-tinjak poduzetnika, dužnosnika lokalne i izvršne vlasti na kojemu su najboljim poduzetnicima i poduzetničkim institucijama uručene nagrade.

Klaster poljomehanizacije, čije je sjedište u Osijeku i njegov menadžer Željko Erkapić, proglašeni su najboljim klasterom i klaster menadžerom u Hrvatskoj od strane Vlade RH i Ministarstva poduzetništva. No, ono što je još značajnije - ovu nagradu Klaster poljomehanizacije i Erkapić osvojili su drugi put i po tome su jedinstveni.

- Doista, ovo je prvi put da se nagrada vraća u iste ruke, prvi put nagrađeni smo 2011. godine - podsjeća Željko Erkapić, s kojim smo razgovarali nakon njegova povratka iz Zadra.

Priznanje je to, dakle, za kontinuitet rada. Erkapić navodi kako se s klasterizacijom u nas krenulo 2006. godine, razdoblje “inkubacije” njegova klastera je završeno 2009. godine, kada su dobili svoju pravnu osobnost.

- Vlasničku strukturu, kao i danas, činilo je osam vlasnika s jednakopravnim udjelima, uz pridružene članove i znanstvene institucije među kojim su Ekonomski i Poljoprivredni fakultet te Tera Tehnopolis, svi sastavnice osječkog sveučilišta. Od prvog trenutka Klaster je krenuo u svoju internacionalizaciju, kreiranju svoje prepoznatljivosti i mogućnostima plasmana proizvoda na izvozna tržišta. U tom svjetlu otvaraju se tržišta Afrike, uspostavljeni su kontakti na kineskom tržište. Za te je aktivnosti Klaster prvi put proglašen najboljim nacionalnim klasterom.

Rezultat tih aktivnosti danas je postao mjerljiv, oko 70 posto svoje proizvodnje članice klastera izvoze. Može se pretpostaviti kako je to razlog dobivanja nove nagrade.

- Pred nama je sada nova stranica, naime vezano uz strategiju održivog financiranja i klasteri se moraju sve više okrenuti europskim fondovima. U tom smjeru i dalje ćemo nastavljati razvijati mrežu s kolegama iz Europske unije, ali i šireg tržišta - kaže zaključno Erkapić.

Dario KUŠTRO
KONTINUITET DJELOVANJA

Kako se u nas sve gleda kroz “naočale politike”, zanimljivo je primijetiti kako je Klaster poljomehanizacije prvu nagradu dobio u mandatu HDZ-ove vlade, a ova pak dolazi od SDP-ove koalicijske vlade. To bi ipak značilo kako valja dati prednost kontinuitetu rada i mjerljivim rezultatima pred političkim promjenama.

Osnivači klastera

OLT d.d. – Osijek

Standard MIO d.o.o. (Eurometal d.o.o.) – Osijek

Hittner d.o.o. – Bjelovar

Gramip-TPS d.o.o. – Dubrava

POD d.o.o. – Dežanovac

Hidraulika-Kutina d.d. – Kutina

Pecka d.o.o. – Markovac Našički

Labinprogres-TPS d.o.o. – Labin

70,5

posto svoje robe izvoze članice Klastera poljomehanizacije

Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike