Osijek
UDRUGA PHONOGRAM

Zahvaljujući njima, u Osijeku sviraju nezavisni izvođači iz SAD-a i Europe
Objavljeno 21. travnja, 2015.

Unatoč svojim resursima i veličini, Osijek nam se često čini dosadnim, ponekad čak i depresivnim mjestom za život.

Kulturna ponuda je tanka, koncerti rijetki, a mjesta za večernji izlazak ili noćni provod mogu se brojiti na prste.

Tomu i pridonosi činjenica da je Osijek neokrunjena regionalna prijestolnica turbofolka, agresivnog glazbenog žanra i istoimene supkulture iz susjedstva koja je poharala Hrvatsku i otpuhala interes mladih ljudi za drukčijim glazbenim svjetonazorom.

Da u našem gradu ne izgleda sve tako neambiciozno, sivo i uniformirano, govori i djelovanje kulturne inicijative nazvane Phonogram, koja okuplja mlade entuzijaste “čiji je cilj osvježiti i prodrmati osječku glazbenu scenu”, kako su napisali na svojoj internetskoj stranici.

Susreli smo se s Darkom Bošnjakom, Dunjom Rakarić, Ninom Popovićem i Nikolom Penićem, utemeljiteljima Phonograma, udruge za promicanje nezavisne glazbene kulture mladih koja djeluje u Osijeku od veljače prošle godine.

Iako redom sveučilištarci pred završetkom studija, apsolventi i magistri koji su još u potrazi za poslom vrijednim svoje fakultetske diplome, bez puno novca u džepu, dečki i cure iz Phonograma odlučili su napraviti kreativni iskorak. Umjesto da se tuže na manjak kulturnih događaja koji su do sada zaobilazili Osijek, odlučili su u naš grad dovesti pripadnike domaće, regionalne, europske, ali i američke nezavisne glazbene scene. I u tome su uspjeli! Do sada su, u Noćnom klub Exit u Tvrđi, organizirali dvadesetak koncerata. Među svoje uspjehe ubrajaju dolazak skupina i izvođača poput Naadyn (Njemačka), Kimekai (Đakovo), Gone Bald (SAD), Street Eaters (SAD), Ti (Srbija) Robotra (Austrija), Vlasta Popić (Varaždin) ili US Lights (SAD), a upravo je Phonogram stajao iza nedavnog koncerta dviju kultnih rock-skupina, Trobecovih krušnih peći (Zagreb) i Die Hausersa (Osijek).

- Pokrenuli inicijativu u sklopu koje ćemo promicati neovisnu glazbenu kulturu i raditi koncerte aktualne glazbe, domaće i strane, što je nedostajalo u Osijeku - rekao nam je Darko Bošnjak. Dodaje kako je uglavnom riječ o mladim bendovima koji pripadaju nezavisnoj sceni. “Njima nije toliko do zarade, oni žele svirati na što više mjesta. Obično angažiramo izvođače koji se već nalaze na turneji, negdje u blizini”, ističe.

Nije teško zaključiti kako pred ovim iznimnim mladim ljudima, koji su za malo novca uspjeli dovesti u Osijek glazbenike s udaljenih europskih i američkih adresa, stoji sjajna budućnost. Jer, jednostavno, oni su kreativni i poduzetni! Drugo je pitanje hoće li za njih, kada magistriraju, a to će biti uskoro, ovdje biti posla. Jedan njihov član već je sreću morao potražiti u Irskoj.

Draško CELING
ZAŠTO 40-GODIŠNJACI IMAJU PROGRESIVNIJI GLAZBENI UKUS?

Koncerti se obično održavaju u Noćnom klubu Exit, a glazbene slušaonice u Caffe baru Voodoo. Phonogram u komunikaciji sa svojom potencijalnom publikom koristi se svojom internetskom stranicom (phngrm.com), profilom na Facebooku, Twitterom, Instagramom te mrežnim stranicama last.fm i 8tracks.com. Podržavaju različite glazbene žanrove i stilove, “od elektronike do gitara”. U Phonogramu se ne mogu načuditi neambicioznosti svojih vršanjaka kada je riječ o glazbenom ukusu. Reći će kako je paradoks da 40-godišnjaci imaju progresivniji glazbeni ukus od svoje djece koja se “pale” na turbofolk.

Phonogram okuplja mlade entuzijaste čiji je cilj osvježiti i prodrmati osječku glazbenu scenu

Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike