Regija
NOVA BOLNIČKA POLIKLINIKA U SLAVONSKOM BRODU

Oprema zadovoljava, a nabava nove planirana je novcem EU fondova
Objavljeno 21. travnja, 2015.

SLAVONSKI BROD - Nakon dugog iščekivanja brodska Poliklinika otvorila je vrata pacijentima koji, premda dolaze s raznim tegobama, ne kriju zadovoljstvo zbog novih, primjerenijih prostora. Prvi je put zbog nesretnog slučaja i slomljenog gležnja u čekaonici i Zdenka Bošnjak.

- Novi prostor je lijep, prozračan, pun svjetla, opremljen prema visokom standardu, osoblje je ljubazno, za pohvalu, pa vjerujem da su i pacijenti zadovoljniji - kaže ona. Isto potvrđuju i roditelji devetogodišnje Eme, koja je pala i slomila ruku. Zadovoljstvo ne krije ni osoblje koje je godinama radilo u podrumskim skučenim i neuvjetnim ambulantama. Zvonko Zrnac 43 godine kao medicinski tehničar radi na kirurgiji i pred mirovinu je dočekao novi prostor.

- Svijetao je i prozračan, svaki liječnik ima svoju sobu, odlično je - kaže Zrnac. A mladi liječnik specijalizant Dominik Bano domeće kako je ugodno u novim ambulantama, no uglavnom rade sa starom opremom, pa očekuje i novu. Odjelne ambulante, ginekološka, anestezija i neurologija su na trećem, kat niže je interna, na prvom katu pedijatrija i oftalmologija, u prizemlju kirurgija i ortopedija, u podrumu urologija, dermatoligija, infektologija i psihijatrija, a popriličnu gužvu na ulazu uspješno koordinira Miroslav Alerić.

- Iako sve piše na pločama, pacijenti vole upitati gdje se što nalazi, trebaju li se i gdje prijaviti pa ih upućujem - kaže on. Bit će potrebno neko vrijeme da se snađu u trokatnici s 80-ak ambulanti u kojima se umjesto stacionarnog liječenja pružaju usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, polikliničke dijagnostike i dnevne bolnice. Početak rada Poliklinike se i nakon službenog otvaranja odužio jer je glavni preduvjet bila ugradnja središnjeg informatičkog sklopa (core switch), uređaja koji omogućava povezanost računala s Bolničkim informatičkim sustavom (BIS), što je konačno riješeno. Predstoji opremanje čija vrijednost gotovo doseže iznos utrošen za gradnju objekta (više od trideset milijuna kuna), zbog čega se kao izvor sredstava planiraju koristiti strukturni fondovi EU.

- Opremanje nove Poliklinike, kako cjelokupnom medicinskom, tako i nemedicinskom te informatičkom opremom, planiramo iz sredstava EU fondova, a dokumentacija je već spremna. Projekt opremanja izvodi se u suradnji s Ministarstvom zdravlja koje je nositelj ovog postupka, a dinamika realizacije ponajviše ovisi o nadležnim tijelima EU i rokovima unutar kojih će predviđena sredstva biti stavljena na raspologanje. Realizacija projekta opremanja na takav način pridonijet će punom postizanju adekvatnih standarda rada i pružanja usluga koje svi očekujemo, kaže ravnatelj bolnice Tihomir Biščević.

Otvaranje nove Poliklinike utječe na opseg i vrstu poslova svih djelatnika u pogledu normativa rada, posebice medicinskih sestara.

- Mnogi odjeli u novim prostorima imaju poneku ambulantu više od dosadašnjeg broja, što iziskuje i veći broj osoblja. Uprava prati potrebe pojedinih odjela te će kadrovske potrebe nastojati zadovoljiti ponajprije iz vlastitih postojećih resursa, te krajnje racionalno razmatrati potrebe za novim zapošljavanjem - dodaje ravnatelj. Tako će se ispuniti i konačni cilj gradnje Poliklinike - poboljšanje razine zdravlja građana u gradu, županiji i šire.M.Radošević

DNEVNO 1500 PACIJENATA

U recesijskim vremenima zbog ozbiljnih problema s investicijama, završetak zgrade Poliklinike započete prije tri godine, čiji su radovi vrijedni 36 milijuna kuna, prolongiran je godinu i pol dana. S novih 5700 četvornih metara i 84 specijalističke ambulante koje dnevno koristi i do 1500 pacijenata, kapacitet brodske bolnice povećan je za 21 posto.

Možda ste propustili...

NA 7. OTVORENOM PRVENSTVU SLAVONIJE U RAKETNOM MODELARSTVU

Đakovčani ekipno i pojedinačno treći

Najčitanije iz rubrike