Regija
LEGENDA O BUNARČIĆU S PITKOM VODOM KOD KAPELICE SV. DUHA

Svetom su vodom iz bunara
kod Crkvara liječili i bolesnike
Objavljeno 21. travnja, 2015.
Majke su nekad vodom umivale bolesnu djecu i sebe

ORAHOVICA - Orahovica i njena okolica prebogate su turistički primamljivim destinacijama, no taj kraj krase i povijesno važni lokaliteti. Poznata je priča o crkvi svetog Lovre u Crkvarima, no manje je poznato da se ta crkvica, prema prvim povijesnim podatcima, vodila kao kapelica Svetog Duha. Nedaleko od crkvice, koja je danas povijesno dragocjeno arheološko nalazište, još su dvije zanimljivosti. Jedna je kameni stup na brdašcu na putu koji vodi kroz vinograde. Mještani područje podno toga stupa zovu Poduvo.

- Riječ je o stupu Svetog Duha, dugo je na njemu bila slika upravo Svetog Duha pa su to nekada mještani zvali “pod Duhom”, a kako naš narod voli kratiti i spajati riječi, danas je ispalo “Poduvo” – kaže kroničar Crkvara Ivan Grgurić.

Spuštajući se nešto niže od stupa Svetog Duha, u šumu pokraj potočića, dolazi se do Svete vode. Riječ je o bunarčiću u kojem se nalazi pitka voda, a kako kažu stari Crkvarčani i Starojošavčani, ona je i liječila bolesti.

- Majke su nekada znale dovoditi djecu kada su bolovala od raznih bolesti i umivati ih u ovoj vodi, a i same su se umivale njome. Zato se i sama lokacija naziva Sveta voda, a 1925. godine pokraj nje je sagrađena kapelica Svetog Duha. Za nekih crkvenih blagdana, kada je služena sveta misa u crkvi sv. Lovre, obvezno je išla i procesija do Svete vode. Danas se svake godine na Svetoj vodi, odnosno kod kapelice Svetog Duha, prve nedjelje poslije Velike Gospe služi sveta misa, a ova lokacija je i jedna od postaja međužupnog križnog puta – nastavlja Grgurić.

Vodom iz bunara mještani se i danas znaju umivati, premda nitko ne tvrdi da je ljekovita.

Vladimir GRGURIĆ
“KAŽNJENI” ZA PROMJENU KIRVAJA

Uz Svetog Duha na području Crkvara i Stare Jošave vezana je još jedna zanimljiva legenda.

- Priča kaže kako su Crkvarčani i Starojošavčani nakon niza godina slavljenja svoga kirvaja na treći dan Duhova odlučili slaviti kirvaj na blagdan sv. Lovre. No nakon prve proslave kirvaja na sv. Lovru, sljedeće godine na treći dan Duhova ova dva mjesta zadesilo je veliko nevrijeme s tučom koje je uništilo sve usjeve. Mještani dvaju sela smatrali su da su kažnjeni što su na “bivši” kirvaj radili na zemlji pa su ga ponovno počeli slaviti. Na Sv. Lovru Crkvarčani slave dan svoga zaštitnika i Dan mjesnog odbora – ispričao je Ivan Grgurić.

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike