Regija
ADMINISTRACIJA GLUHA

Ne daju im širiti proizvodnju i koristiti se geotermalnim izvorima
Objavljeno 20. travnja, 2015.
Tvrtka Plod prirode i Općina Magadenovac deset godina čekaju odgovor države

MAGADENOVAC – Poljoprivredna proizvodnja, posebice povrtlarska staklenička proizvodnja, već je desetljećima svojevrsni prepoznatljivi znak općine Magadenovac – male općine na donjomiholjačkom području koja leži na geotermalnim i naftnim izvorima, ali koja unatoč tome nije ni blizu svojim težnjama da te prirodne potencijale i resurse iskoristi za rast i napredak i to isključivo zbog dugogodišnjeg ignoriranja od strane države njihovih zahtjeva, tvrdi to načelnik općine Magadenovac Stjepan Živković. On je u društvu europarlamentarke Marijane Petir obišao tvrtku Plod prirode d.o.o., točnije Staklenike Magadenovac, koji su u zakupu ove tvrtke od prije dvije godine i na njihovu primjeru najbolje ilustrirao svoje poražavajuće tvrdnje.

Prema riječima člana uprave tvrtke Plod prirode Stjepana Matijevića, tvrtka ima u zakupu 5,5 hektara površina pod staklenicima, dok je ukupna površina parcele 13 hektara. Za razliku od prošle godine, kada su se pod staklenicima uzgajali krastavci i paprika, ove se godine zbog potrebe tržišta uzgaja isključivo paprika babura, od koje se očekuje godišnji prinos oko 600 tona. Ona se dalje otprema u donjomiholjački pogon Agrofructusa na sortiranje i pakiranje te preradu u slatinsku Marinadu, čime se zaokružuje cjelokupni proizvodni proces. Nakon toga, paprika iz ovih staklenika završit će na policama brojnih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, ali i u Izraelu, SAD-u te zemljama EU. U stakleniku je stalno zaposleno 25 radnika, a u sezoni ih bude ukupno oko 40.

Tehnolog Goran Štruglin kazuje da će ova visokokvalitetna paprika iz hidroponskog uzgoja za berbu biti spremna za oko mjesec dana. Riječ je o plodovima dobivenim iz vlastite proizvodnje prijesadnica, s minimalnim količinama zaštitnih sredstava, uglavnom biološkim i bumbarima kao prirodnim oprašivačima, dok se voda za navodnjavanje doprema iz arteških bunara iz vlastitih izvora. S obzirom na to da je riječ o domaćoj tvrtki koja se želi širiti i na susjedne parcele i zapošljavati nove radnike, priča bi bila prava ugoda za nevoljama i problemima izmorene hrvatske uši koje su se doista naslušale svakojakih apsurda, da nema i onu drugu stranu medalje.

Naime, ono što ovdje posebno bode u oči jest činjenica da se grijanje staklenika odvija uz plin kao glavni energent, zbog kojeg mjesečni troškovi ovih staklenika za grijanje iznose oko 400.000 kuna, iako su geotermalni izvori od ovog objekta koji se nalazi u sklopu magadenovačke Gospodarske zone udaljeni samo – 800 metara!

- Više od desetljeća neuspješno traje moja, ali i borba mojih prethodnika koji su prije mene bili na čelu ove općine, da nam se u dogovoru s državom i INOM- ustupe na korištenje bušotine geotermalne vode kojima bismo mogli zagrijavati staklenike, ali i sve druge gospodarske objekte koje bi poduzetnici željeli graditi ovdje u Zoni na našoj općini. Na taj način osigurali bismo im da s čistom i mnogo povoljnijom energijom svojim proizvodima budu još konkurentniji na tržištu, međutim dosad smo na svim adresama kojima smo se obraćali stalno nailazili jedino na odbijenice uz najrazličitija moguća obrazloženja, iako znamo da pravog razloga za to, osim nepostojanja dobre volje, nema - kaže Živković.

Lidija ANIČIĆ
MILIJUNSKI PROJEKTI NA ČEKANJU

Na ovo treba nadovezati i jednako poražavajući podatak da već više od deset godina od države potražujemo 27 hektara zemlje uz staklenike u Zoni Magadenovac za potrebe podizanja novih gospodarskih subjekata, te staklenika i plastenika, za koje već imamo i zainteresirane ulagače, ali da nam ni to nisu do danas odobrili. Tako su nam, zbog takve državne politike, projekti vrijedni stotinjak milijuna kuna još uvijek na čekanju, ogorčeno je ustvrdio načelnik Živković naglašavajući kako je upravo ova priča iz Općine Magadenovac „školski primjer kako se država ne bi smjela odnositi prema lokalnoj samoupravi i poduzetnicima“!

MJESEČNI

TROŠKOVI OVIH STAKLENIKA ZA GRIJANJE IZNOSE OKO 400.000 KUNA, A TERMALNI IZVORI SAMO SU 800 METARA UDALJENI

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike