Osijek
OSNOVNE ŠKOLE U PARTNERSTVU S UDRUGAMA JAVILE SE NA PROJEKT BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

U najmanje 19 škola dogodine obrok i za siromašne učenike izvan sustava socijalne skrbi
Objavljeno 20. travnja, 2015.
Anketom su obuhvaćeni učenici od prvog do sedmog razreda

Prođu li na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih za projekte usmjerene borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, učenicima osječkih osnovnih škola koji nisu u sustavu socijalne skrbi, a nemaju novca za prehranu u školskim kuhinjama, bit će omogućeni školski obroci!

Naime, kako doznajemo od jedne osječke udruge kojoj se u prijavu projekta priključilo čak 19 osječkih osnovnih škola, odnosno onih u okruženju, nakon održanog sastanka ravnatelja i predstavnika udruge, prikuplja se posljednja dokumentacija za prijavu za projekte čiji je rok 20. travnja. Kako nositelji projekta mogu biti udruge koje se bave socijalnom skrbi, škole su, kako doznajemo, odabrale neku od udruga preko koje će učenici, prođe li udruga na natječaju, imati besplatnu kuhinju. Jedna od škola koja se priključila je i OŠ Tina Ujevića koja je ovih dana roditeljima odaslala upitnike kako bi se znao točan broj učenika od prvog do sedmog razreda koji bi sljedeće školske godine imali pravo na besplatnu školsku prehranu.

- Želimo da u našoj školi nitko ne bude gladan, stoga smo morali napraviti upitnik pomoću kojeg ćemo vidjeti socijalno stanje i znati tko nije u sustavu socijalne skrbi, a ima potrebu za financijskim sredstvima za prehranu svog djeteta u školi. Tako bi se od sljedeće školske godine i ti učenici besplatno hranili. Mi kao partneri udruzi nadamo se da će projekt proći, no važno je naglasiti da se udrugama šalje brojčano stanje učenika, a ne njegovi podatci kako bi diskrecija bila zajamčena - pojasnio je Srećko Ivković, ravnatelj OŠ Tina Ujevića.

U udruzi koja je do objave rezultata natječaja željela ostati anonimna, a u partnerstvu je okupila 19 škola, pojašnjeno je kako će se Ministarstvu dati podatci o broju učenika od prvog do sedmog razreda (sadašnji osmaši ne ulaze u projekt jer na ljeto izlaze iz osnovne škole, nap.a.), cijeni školske kuhinje i broju radnih dana kako bi se točno izračunao budžet projekta. Konačni će se rezultati znati do jeseni.

Marija MIHELIĆ
ŠKOLA PLAĆA UŽINU

Koliko je jaka socijalna osjetljivost za učenike čiji roditelji nemaju novca za užinu, a nisu pokriveni naknadama iz socijalne skrbi pokazuju i hvalevrijedni primjeri pomoći. Primjerice, u OŠ Tina Ujevića 19 učenika ima osiguran obrok jedan mjesec u godini.

- Iz svojih sredstava plaćamo užinu za njih 19, no kako nemamo svakoga mjeseca novac za sve, izmjenjuju se. Imamo i 20 učenika u socijalnoj skrbi, a i oni od njih koji su u produženom boravku hrane se besplatno - pojasnio je ravnatelj Ivković.

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana