Osijek
MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADIH HCK

Pobijedile ekipe OŠ Josipa Kozarca iz Slatine i III. gimnazije iz Osijeka
Objavljeno 19. travnja, 2015.

Mladi Gradskog društva Crvenog križa Osijek - III. gimnazija - pobjednici su u kategoriji mladih, a ekipa Gradskog društva Crvenog križa Slatina - OŠ Josip Kozarac u kategoriji pomlatka na Međužupanijskom natjecanju Mladih Crvenog križa održanom u subotu u osječkoj Osnovnoj školi Dobriša Cesarić.

U kategriji mladih drugo mjesto osvojila je ekipa GD Slatina - Srednja škola Marka Marulića, a treće ekipa GD Valpovo - Srednja škola Valpovo. U kategoriji pomlatka drugo je mjesto osvojila ekipa GD Crvenog križa Osijek - OŠ Dobriša Cesarić, a treće ekipa GD Crvenog križa Valpovo - OŠ Ladimirevci. Prvoplasirane su ekipe stekle pravo sudjelovanja na državnom natjecanju koje će se održati 9. svibnja u Splitu.

Na natjecanju je sudjelovalo 17 ekipa osnovnih i srednjih škola s područja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije, a natjecale su se u dvjema kategorijama - pomladak (osnovnoškolci) i mladi (srednjoškolci). Na natjecanju se provjeravalo znanje o pokretu Crvenog križa, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i pružanju prve pomoći.

Osim tri pismena testa iz povijesti pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, povijesti i aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa te međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava, sve su ekipe rješavale i test iz prve pomoći te dva praktična radilišta prve pomoći. Na praktičnim radilištima prve pomoći ekipe su pokazale znanje i vještinu pružanja prve pomoći unesrećenim osobama na realno prikazanim situacijama. Svaka je situacija imala tri unesrećene osobe s našminkanim ozljedama, a glumci koji su glumili unesrećene odglumili su cijelu scenu koja je predviđena scenarijem radilišta, a koje su uistinu i moguće u stvarnom život, kaže Denis Ćosić, zamjenik ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Tako se ekipe morale pomoći osobama stradalim u eksploziji školske kotlovnice, unesrećenima u nezgodi koja se dogodila na nastavi tjelesnog odgoja, stradalima u požaru na koncertu i u situaciji kada je potrebno reanimirati unesrećenu osobu. Članovi ekipa zbrinjavali su otvorene prijelome, jaka krvarenja, prijelom rebara, opekline, krvarenja iz nosa, prestanak rada srca i disanja i slično. Suci na praktičnim radilištima bili su licencirani liječnici predavači prve pomoći Hrvatskog Crvenog križa.

- Opći dojam nakon završetka natjecanja bio je da su sve ekipe bile dobro pripremljene i da su prikazale visoku razinu znanja iz svih područja te odličnu vještinu i znanje iz pružanja prve pomoći - kažu u Crvenom križu. I . Sekol

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike