Regija
HRVATSKI DOM SLATINA

Predstavljena Jukićeva „Sudačka nadoknada“
Objavljeno 18. travnja, 2015.

U Hrvatskom domu predstavljen je roman Slatinčanina Olivera Jukića Sudačka nadoknada, njegov književni prvijenac, autobiografski zapis o snalaženju studenta iz male Slatine na školovanju u velikom Zagrebu. Cijela jedna mladost prikazana je kroz zaljubljenost u nacionalna (ali i lokalna) sportska događanja, osobito nogometna, a detaljno je prikazan i život gradića iz kojega su mladi odlazili na školovanje i vraćali se kao akademski građani. Autor kaže da je to ispovijest cijele jedne generacije iz ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća, pa je moderator predstavljanja Denis Ostrošić Sudačku nadoknadu i nazvao „generacijskim tekstom“.
Predstavljanje knjige bilo je drugačije od uobičajenih predstavljanja. Nije bilo stola sa cvijećem i nekoliko stolica na praznom podiju, nego su prostor ispunili stolić (kao u dnevnom boravku), nekoliko taburea, mikrofoni i glazbeni instrumenti. A večer je započela Ostrošićeva recitacija kultne Dedićeve Ne daj se Ines, koja je doista poetski obilježila vrijeme Jukićevih studentskih dana. I kasnije, tijekom večeri, nitko nije govorio o autoru knjige i nisu iznošene tehničke pojedinosti niti literarne vrijednosti knjige, nego je kroz tekstove Sudačke nadoknade prikazano vrijeme koje je prošlo, ali koje je još uvijek živo u sjećanju autorovih prijatelja i poznanika. U velikom broju nazočnih na predstavljanju bilo je i mnogo onih koji su s njim odrastali, pohađali školu, odlazili u kino, studirali i provodili momačke dane, zato i nije trebalo govoriti o autoru. Promocija je bila brižno aranžirani buket poezije i recitiranja, pjevanja i sviranja, čitanja i razgovora o sjećanjima na događaje, ljude i Slatinu toga vremena.
Jukić je okupio svoj nekadašnji glazbeni sastav, s kojim je izveo niz hitova iz 80-ih i 90-ih godina. Glazbenici Aleksandar Varga, Rajko Pacaloš Pacov, Miško Granjaš, Robert Turkalj, Krunoslav Rohtek i njihov domaćin podsjetili su na neke skladbe iz repertoara poznatih zabavnjaka Prljavog kazališta, Đorđa Balaševića, Jadranke Stojaković i drugih, a nekoliko evergreena izveo je i duo Fikret Balić i Dražen Čižek. Bilo je to glazbeno prisjećanje na stihove i note o ljubavi, vojvođanskom žitu i salašima, o moru i Slatini. Okupio je Jukić i Fighterse, koji su obilježili slatinsku subkulturu svoga vremena, malonogometnu ekipu Stanje šoka, ljubitelje velikog nogometa i rukometa. Prijatelji su mu pomogli u prisjećanju na pojedine doživljaje čitanjem ulomaka iz knjige i razgovorom. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Danijela Fabric Fabijanac usporedila je današnje odlaske u kino s onima koje je Jukić opisao u svojoj knjizi, Nenad Bračun prisjetio se navijačkih zgoda Fightersa, prvi disk džokej Željko Felbar nekadašnjih zabava, a Davor Butorac i Miran Janečić malonogometnih i rukometnih sportaša i sportskih avantura.
Svestrani autor, doktor elektrotehnike, profesor, istraživač, glazbenik i zaljubljenik u sport Oliver Jukić rekao je da poslije sudačke nadoknade dolaze produžeci, čime je najavio nastavak i svoga književnog rada.        

Petar Žarković

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike