Regija
HRVATSKI KUHARSKI KUP U VINKOVCIMA

Marija Bošnjak i Ana-Maria
Stanković odličnim jelima do
prvog mjesta na 11. Zlatnoj jabuci
Objavljeno 18. travnja, 2015.

VINKOVCI- Svečana dvorana ''Barun Tenk'' Vinkovci i ove godine po četvrti put za redom bila je domaćin 4.kola Hrvatskog kuharskog kupa ''11.Zlatna jabuka'' kojeg je uspješno organizirala Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

Natjecanje Hrvatski kuharski kup povezuje u cjelinu  pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske, a ovo je ujedno bilo pretposljednje natjecanje ovog ciklusa te nas nakon Vinkovaca očekuje veliko finale u Zagrebu gdje će se natjecatelji boriti za veliku Kristalnu kuhaču.

Natjecatelji su marljivo radili gotovo dva dana, a dvanaest ekipa pripremalo je hladnu jelo od pilećeg filea i slanine, te sira, a kao prilog-povrtna garnitura.Glavno jelo pripremali su od  svinjskog buta, gljiva i kukuruza šećerca, a za prilog su koristili žitarice i brokulu.Svoje umijeće u desertu pokazali su pripremom čak dva deserta ukomponiranih u jednom tanjuru.U pripremi prvog deserta koristili su neizbježne jabuke, orašaste plodove, prhko tijesto i med, dok su u drugom desertu koristili lisnato ili vučeno tijesto i svježi sir.

Prosudbeno povjerenstvo su činili članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog kupa: Zdravko Kalabrić, Branko Žufiga i Dragica Lukin, dok smo i ove godine imali majstore artistike voća i povrća Ivana Đukića i Slavena Radića.

U kategoriji svečana hladnih plata pripremljena za 12 osoba prilagođeno posluživanju s buffet stola, prvo mjesto osvojile su Marija Bošnjak i Ana-Maria Stanković (Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednja strukovna škola Vinkovci), drugo mjesto osvojili su Ante Ojdanić i Alen Belić (Design hostel Goli & Bosi, Split),dok je treće mjesto pripalo Tihomiru Krijanu i Krešimiru Jurić-Orlić (Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod).

U kategoriji toplih jela prvo mjesto osvojile su Marija Bošnjak i Ana-Maria Stanković (Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednja strukovna škola Vinkovci),drugo mjesto osvojili su Ante Ojdanić i Alen Belić (Design hostel Goli & Bosi, Split), dok je treće mjesto osvojio Mihael Kapeš i Vanja Orban (Hotel Turist, Varaždin).

U kategoriji deserta vidjeli smo veliku dominaciju slastičara iz Vinkovaca, te je tako prvo mjesto pripalo Mariji Bošnjak i Ana-Maria Stanković (Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednja strukovna škola Vinkovci), drugo mjesto je osvojila Ksenija Sabo (Srednja strukovna škola Vinkovci), a treće mjesto ponovo  djevojke iz Vinkovaca, Martina Alilović i Darija Budišić (Srednja strukovna škola Vinkovci).

U ukupnom poretku na kraju prvo mjesto osvojile su Marija Bošnjak i Ana-Maria Stanković (Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednja strukovna škola Vinkovci) sa 208, 67 bodova, drugo mjesto su osvojili Ante Ojdanić i Alen Belić (Design hostel Goli & Bosi, Split) sa 187, 67 bodova, dok je treće mjesto osvojili Mihael Kapeš i Vanja Orban (Hotel Turist, Varaždin) sa 182, 67 bodova.
-Puno sam se pripremala za natjecanje u Vinkovcima, konkurencija je bila dosta teška, svi su odlični kuhari.Sad me očekuje 5.kolo završno u borbi za Kristalnu kuhaču, šanse su mi 50:50, a vidjet ćemo što donosi Zagreb, istaknula je Marija Bošnjak


Ana-Marija Stanković iz Srednje strukovne škole Vinkovci bila je pomoćnica Mariji Bošnjak, te je ukratko opisala što su pripremili za natjecanje, ono što je očaralo prosudbeno povjerenstvo na Zlatnoj jabuci u Vinkovcima
- Od piletine, svježeg Dukat sira, slanine i povrća osmisli smo svečanu hladnu platu koja je svojom elegancijom, skladom boja i okusa očarala suce i sve prisutne. Sastojala se od pjenice pilećih prsa i jetrica upotpunjena biskvitom od bijelog maka i mrkve. Radili smo i galantinu od pilećih prsa i svinjetine, garnituru od bundeve, slanu torticu od sira punjenu želeom od marelice. Sve to upotpunjeno mikro povrćem koje svojom šarolikošću uveseljava cijelu pileću priču. Za glavno jelo smo morali prigotoviti od svinjskog buta, kukuruza šećerca, gljiva i brokule. Od svinjskoga buta načinili smo dvije roladice, jednu smo punili farsom od svinjskog buta i gljivama, drugu smo kuhali u vakumu te nakon kuhanja u vakuumu sotirali na medu i maslacu. Kao prilog poslužili smo kašicu od kukuruza šećerca, hrustavac od riže, sotirano povrće i slani tart od brokule. Naravno uz sve to ye u neizostavni umak demi-glace koji svojim bogatim okusom očarao suce. Za desert smo imali zadatak pripremiti dva puta po šest kolača od kojeg je jedan pripremljen od jabuka, prhkog tijesta i orašastih plodova dok drugi desert smo morali pripremiti od sira, vodenog ili vučenog tijesta. Kolačić kojemu je tema bila jabuke, prhko tijesto i orašasti plodovi mi smo odlučili napraviti na jedan zanimljiviji način tako sto smo na prhko tijesto izlili lijevani biskvit od oraha, na koji smo stavili lagani parfe i žele od jabuke. Drugi kolačić smo morali prigotoviti od lisnatog ili vodenog vučenog tijesta, sira. Odlučili smo se za kombinaciju pločice načinjenu od lisnatog tijesta s kremom od sira ukrašen jestivim cvijetom jaglaca, istaknula je Ana-Maria Stanković

U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te  torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike