Novosti
POVJERENIK EUROPSKE KOMISIJE STYLIANIDES O POPLAVAMA

Hrvatska je pouzdan partner u krizi
Objavljeno 18. travnja, 2015.

Vezani članci

EK ODOBRILA MAKSIMALAN IZNOS POTPORA ZA NEPOGODE

Hrvatskoj 17,5 milijuna eura za poplave

U posjetu Hrvatskoj boravi povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje u kriznim stanjima Christos Stylianides. Posjetio je Gunju i Rajevo Selo te se na licu mjesta uvjerio u razmjere šteta zbog katastrofalnih poplava lanjskog svibnja te obišao objekte obnovljene sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Naime, Europska komisija Hrvatskoj je dodijelila maksimalan iznos pomoći za područja pogođena elementarnom nepogodom prošle godine, a isplaćeno nam je 17,5 milijuna eura. Povjerenik Stylianides susreo se i s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

- Dodatno nam je važan ovaj posjet povjerenika Stylianidesa u svjetlu dogovora koji smo imali o pokretanju regionalne inicijative za sprječavanje i borbu protiv poplava, projekta u koji bi bila uključena Europska unija, a koji bi uključivao Hrvatsku, BiH, Srbiju - rekla je Vesna Pusić.

- Hrvatska je aktivan i pouzdan partner u krizi - rekao je Stylianides, koji je suradnju ocijenio odličnom, a razgovore konstruktivnima.

- Poplave u regiji su podsjetnik na to da smo svi ranjivi. Svim srcem sam sa žrtvama poplava i njihovim obiteljima - dodao je povjerenik te istaknuo kako nam je “europska solidarnost potrebna više nego ikad”.

Najavio je kako će zadaća Europske komisije biti što bolje implementirati novi okvir obrane od rizika elementarnih nepogoda.

- Nema sumnje kako će Hrvatska u tome odigrati ključnu ulogu - poručio je Stylianides.

S njim se susrela i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, kojoj je pohvalio doprinos i suradnju Hrvatske u humanitarnim projektima Europske komisije.(MS)

Možda ste propustili...