Novosti
UDRUGA POGREBNIKA O NOVOM ZAKONU

“Dobro je što se pokojnici više ne izjednačavaju s otpadom”
Objavljeno 18. travnja, 2015.
- Treba se znati je li netko pogrebnik ili prodaje paštete - kaže Damir Sapanjoš

Vezani članci

NA SNAGU JE STUPIO NOVI ZAKON O POGREBNIČKOJ DJELATNOSTI

Zakon ima rupu: Tko će prevoziti tijelo za koje DORH naloži obdukciju?

Prije nešto više od tjedan dana na snagu je stupio Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, a koji je omogućio da se poslom pogrebništva bave i obrtnici, licencirane tvrtke pa i pojedinci, a ne samo trgovačka društva koja su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

No, novi je zakon izazvao i neke nejasnoće. Tako je samo dan nakon stupanja Zakona o pogrebničkoj djelatnosti na snagu direktor osječkog Ukopa Saša Ljubojević izjavio kako je upitan prijevoz umrle osobe za koju nije moguće utvrditi uzrok smrti bez obdukcije, odnosno posmrtnih ostataka od mjesta smrti do nadležne patologije, odnosno sudske medicine. Naime, u zakonu stoji da se taj posao obavlja na temelju ugovora sklopljenog s jedinicom lokalne samouprave, no zanimljivo je da stupanje zakona na snagu ne stopira ugovore, a što jasno stoji u čl. 25 Zakona o pogrebničkoj djelatnosti.

- Komunalne tvrtke očigledno nemaju mira. Istina je da su koncesije prestale danom stupanja na snagu zakona, ali prijevozi koji su ugovorom vezani za obavljanje službe, poput prometnih nesreća, sumnjivih smrti i sličnoga, gdje se tijela s mjesta nesreće voze na patologiju, nastavljaju se do isteka ugovora - pojašnjava Damir Sapanjoš, predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske, dodajući kako je zadovoljan što je konačno, nakon 11 godina, prijevoz pokojnika izbačen iz komunalnih poslova.

U proteklom razdoblju, kaže, pokojnici su bili izjednačeni s, primjerice, otpadom koji je također dio komunalne djelatnosti. Prestankom koncesije, kaže, pokojnici su dio gospodarske djelatnosti kako je to uobičajeno i u drugim zemljama.

- Borili smo se od 2004. godine da se prijevoz pokojnika ukloni iz komunalnih poslova i konačno je to tako. Pokojnici su konačno dobili svoje dostojanstvo, a iako ne smatram da je ovaj novi zakon loš, vjerujem da će se u vremenu prilagodbe još dorađivati - zaključio je Sapanjoš, pojašnjavajući da pogrebnici, kako je to uobičajeno u svijetu, ne bi trebali obavljati uz taj ni jedan drugi posao.

Prema novom zakonu, kaže Sapanjoš, pogrebnik može uz posao pogrebništva prodavati, primjerice, paštete, ali ih i proizvoditi.

- Sreća je što će sadašnja trgovačka društva, odnosno obrtnici koji se bave tim poslom neizostavno morati položiti stručni ispit i zaposliti stručnu osobu koja je osposobljena za pogrebnika. Dobili smo jedan “miks” u koji se mora uvesti reda. Treba se znati je li netko pogrebnik, cvjećar ili prodaje paštete - slikovito se izrazio Sapanjoš.

Marija MIHELIĆ
SPORNI ČLANCI 9. I 25.

Članak 9. i članak 25. Zakona, čini se, trgovačka društva i privatnici nisu posve shvatili. Tako članak 9. propisuje, ukratko rečeno, da u slučaju sumnjivih smrti prijevoz obavlja pogrebnik temeljem ugovora sklopljenog s jedinicom lokalne samouprave. U istom članku pak stoji da jedinice raspisuju natječaj za povjeravanja poslova spomenutog prijevoza. Ipak, u članku 25. stoji kako na temelju ugovora pravne i fizičke osobe nastavljaju obavljanje prijevoza do isteka roka važenja ugovora.

KAZNE OD 5000 DO 35.000 KUNA

Kako stoji u novom zakonu, pogrebnik mora ispunjavati poseban uvjet stručne osposobljenosti za obavljanje pogrebničke djelatnosti ili zaposliti radnika u punom radnom vremenu koji udovoljava ovom uvjetu. Ispitu o stručnoj osposobljenosti može pristupiti osoba s najmanje završenim srednjim strukovnim obrazovanjem u trogodišnjem trajanju. Ispit o stručnoj osposobljenosti provodi Hrvatska obrtnička komora. I evidencija osoba s položenim ispitom o stručnoj osposobljenosti za obavljanje pogrebničke djelatnosti vodi se u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Propisane su i novčane kazne u iznosu od 5000 do 35.000 kuna ako pogrebnik obavlja pogrebničku djelatnost suprotno odredbama novog zakona.

Možda ste propustili...