Osijek
KANDIDATURA ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE

Dvije tisuće srednjoškolaca
iz Osijeka zagrlile Tvrđu
Objavljeno 17. travnja, 2015.

Simbolično zagrlivši Tvrđu 2020 osječkih srednjoškolaca obilježilo je jučerašnju službenu predaju kandidature svog grada za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Pročelnik Upravnog odjela ze društvene djelatnosti Grada Osijeka Dražen Alerić rekao je kako se okupljanjem mladih simbolično prikazuje jedinstvo, snaga, mladost i budućnost, kako bi se demonstrirao potencijal uz koji će se, bez obzira na ishod kandidature, u Osijeku događati pozitivne promjene.

- Značajno je što je upravo u ovom trenutku zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham na putu za Zagreb, gdje će predati našu kandidaturu, a to danas čine predstavnici devet gradova. Krajem idućeg mjeseca kandidaturu Osijeka morat ćemo detaljno prezentirati - rekao je Alerić.

I dok su se srednjoškolci u Osijeku držali za ruke i simbolično grlili Tvrđu, potporu kandidaturi Osijeka dali su i mladi u Novom Sadu, koji će se kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture 2021. godine. Tamo su mladi svojim tijelima ispisali “Osijek 2020.” u znak potpore Osijeku.

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić nije htio prognozirati ishod kandidature Osijeka. Rekao je kako će se koncentrirati na što bolju prezentaciju kvaliteta i prednosti Osijeka.

- Vjerujemo da se iz kulture može pokrenuti razvoj kompletnog društvenog sustava i dosegnuti čak i do gospodarstva. Drago mi je što mladi ljudi ljube svoj grad, grle ga, a uvjeren sam da je ljubav najbolje pogonsko gorivo za budućnost upravo ove djece - rekao je Vrkić te dodao kako je početak aktivnosti, koje će se sve više intenzivirati, do sada prošao gotovo neprimjetno.

Neće se praviti “vašar”, poručuju čelnici Grada, a kandidatura neće biti jedan događaj, nego cjelovit proces. Jedan od primjera su obnovljene sfinge, koje su opet zauzele svoje mjesto ispred kina Urania, a bit će više manjih projekata s naglaskom na umjetnost.

- Planiramo kontinuitet, promjenu nas, promjenu okruženja i bit će nam lakše uz naše gradove prijatelje i susjede. To je naša ideja i našu put do titule Prijestolnica kultura - rekao je Vrkić.

Ivan SEKOL
TISKOVNA U 17 SATI I 4 MINUTE

Točno u 17 sati i četiri minute, jučer - 17. dana mjeseca travnja - održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici (gradonačelnici ili dogradonačelnici) svih devet hrvatskih gradova kandidata za Europsku prijestolnicu kulture 2020. ukratko predstavili svoj program. Nekoliko sati prije toga predali su svoje kandidature na adresi Ministarstva kulture, u Runjaninovoj ulici. Među njima je i Osijek, u čije je ime svih 20 primjeraka prijave urudžbirao dogradonačelnik Vladimir Ham.(N.Vek.)

Možda ste propustili...

EDUKATIVNE AKTIVNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI ERNESTINOVO

Kako se ponašati u prometu i izbjeći prometne nesreće

TURNIR U ŠAHOVSKOM DOMU ZRINJEVAC

Dinko Huis osvojio 9. brzopotezni turnir

Najčitanije iz rubrike