Osijek
PRAVOBRANITELJICA LJUBIČIĆ NA SJEDNICI POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA OBŽ-A

Na liste po ključu “jedan muškarac, jedna žena”
Objavljeno 18. travnja, 2015.

Jedan od razloga nevjerodostojnosti hrvatske politike je i spolna neravnopravnost, unatoč tome što je donesen Zakon o ravnopravnosti spolova, koji propisuje da na izbornim listama žene moraju biti zastupljene s 40 posto.

Ustvrdila je to jučer pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, sudjelujući na tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije pod nazivom “Zip sustavom do stvarne demokracije”.

Kako bi se spriječilo političke stranke da žene stavljaju na začalje izbornih lista i tako izigravaju zakonsku obvezu o uključivanju žena u predstavnička tijela vlasti, trebalo bi ih zakonski prisiliti da pripadnike obaju spolova stavljaju naizmjenično na vrh izborne liste, po načelu “jedan muškarac, jedna žena”, istaknula je Ljubičić. Time je i objašnjen neobični politološki pojam “zip sustav”, s obzirom na to da riječ zip na engleskom označava patent-zatvarač ili smičak.

- Posljednji su parlamentarni izbori pokazali poražavajuće izborne rezultate. Godine 2011. imali smo 19,8 posto žena u Hrvatskom saboru. Rotacijom, u izvršna tijela u koja su ulazili kolege, i po tome vidite i današnju strukturu Vlade Republike Hrvatske, u kojoj u najvećem postotku čelne pozicije drže muškarci, ispražnjena mjesta u parlamentu zauzele su žene. Tako smo sada došle do toga da imamo 25,2 posto žena u Saboru - rekla je Ljubičić.

Sličnu je situaciju opisala i Silvija Dološić, predsjednica županijskog povjerenstva, kritizirajući političke stranke koje gotovo potpuno ignoriraju zakonsku obvezu o sudjelovanju žena u političkom životu. Na sjednici Povjerenstva sudjelovali su i predstavnici županijskog Savjeta mladih te predsjednica Ženske udruge Izvor, Mirjana Herceg. D. Celing

Najčitanije iz rubrike