Regija
HITNA REPARACIJA LOŠEG TOPLOVODA NA OLAJNICI

Ivan Penava: Grijanje ne
možemo riješiti bez države
Objavljeno 18. travnja, 2015.

VUKOVAR - Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor gradske tvrtke Tehnostan d.o.o Kristijan Lovrenščak obišli su jučer zgrade 9 - 12 na Olajnici, gdje je u tijeku hitna reparacija izuzetno lošeg toplovoda kako bi stanari imali pouzdano grijanje i manje troškove.

- Možemo pričati samo o ove četiri zgrade budući da u Vukovaru imamo 284 zgrade kojima smo upravitelj i svaka je specifična. Ako govorimo o ove četiri zgrade, problem je slojevit. Na pola smo puta da onaj temeljni - curenje tople vode iza kalorimetra - riješimo jer smo vanjske radove završili. Ugradili smo novu instalaciju toplovoda i kad stane sezona grijanja, kada se spojimo na sustav, možemo praktički reći da neće biti curenja tople vode u podzemne vode, odnosno zemlju, pa će i računi za grijanje biti manji. Moram istaknuti da je od 1. ožujka stupio na snagu novi, realniji pravilnik tako da ekstremnih računa, nadam se, više neće biti. Svi oni manji računi, s manjom potrošnjom, bit će neznatno veći, tako da će ta raspodjela biti malo pravednija nego što je bila početkom sezone grijanja - istaknuo je Kristijan Lovrenščak.

Ukupan trošak reparacije iznosi 380.000 kuna. Budući da sredstva zajedničke pričuve u navedenim zgradama nisu bila dostatna ni za početak radova, vodstvo Tehnostana je zatražilo donacije i dobilo od Croatia osiguranja i Uniqa osiguranja po 50.000 kuna.

- Mnogo se čini vezano uz problema grijanja, posebice s pozicije Grada, no teško se oteti dojmu da je Vukovar u tome sam. Obišli smo gradilište u koje je Grad uložio znatna sredstva, a koja namjenski nikada nisu trebala ići u tom pravcu. Zbog nekih propusta i dotrajalih toplovoda, malih sredstava pričuve, bili smo prisiljeni preko donatora i proračunskih sredstava izvesti radove koji nisu bili planirani. Manji broj stanara imat će manje gubitke i manje račune, ali problem velikih računa time nije ni izbliza riješen. Da bi se riješio, potrebna su znatna novčana sredstva, koja nadilaze mogućnosti Grada Vukovara. Tu je nužan angažman države. Mi smo sedam objekata kandidirali na Fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Potrebno nam je radikalnije rješenje kako bi Vukovarci mogli živjeti u prikladnijim uvjetima i imali normalne račune - istaknuo je gradonačelnik Ivan Penava.

Na pitanje kada ostali stanari mogu očekivati rješenje problema grijanja, Penava je rekao da će sve će ovisiti o novcu. Mario Kokaj

Radijatori “na odmoru”

- Ove sezone grijanja nismo bili nikako zadovoljni računima. Nema sloge, jedni griju, drugi se isključe i onda se toplinska energija gubi. Nema dogovora, a trebalo bi da svi grijemo kako bismo štedjeli toplinsku energiju. Moj je stan 43 kvadrata i grijali smo se više na struju nego na radijatore - kazao je Aleksandar Stančik, predstavnik stanara zgrade 11 na Olajnici.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

Najčitanije iz rubrike