Kultura
BALET U REŽIJI I KOREOGRAFIJI SVEBORA SEČAKA

“Vragolasta djevojka” uz 20. obljetnicu baletnog ansambla HNK Osijek
Objavljeno 18. travnja, 2015.
Iza cjelokupnog likovnog rukopisa predstave (kostima i scenografije) stoji Neven Mihić

Uz 20. obljetnicu baletnog ansambla HNK u Osijeku - u subotu, 25. travnja, u 20 sati premijerno će biti izveden balet “Vragolasta djevojka”. Komični, svevremeni balet priča je o ljubavi dvoje mladih seljana različitih staleža, autora F. Herolda i L. Hertela.

Kostimografija je ponovno - treći put u ovoj kazališnoj sezoni (potpisao isti zadatak i za “La Boheme” u ovom kazalištu te za Mozartova “Don Giovannija”, čija je premijera bila prije nešto više od mjesec dana) - povjerena Nevenu Mihiću. No, u viziji ovog 27-godišnjeg magistra kostimografije publika neće gledati samo kostime nego i scenografiju!

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio priliku raditi još jedan veliki projekt u HNK-u Osijek, komični balet u koreografiji i režiji Svebora Sečaka. Golemi trud i rad su iza nas. U predstavi sudjeluje veliki ansambl, a predstavom će ravnati maestro Filip Pavišić. Radim kostime i scenografiju, što je potpuni likovni rukopis predstave - oduševljen je Neven.

Krojačnica pod vodstvom Zvonka Majdiša imala je, napominje Mihić, težak zadatak izraditi složene kostime, a njemu je, pak, bio gušt slagati kostime za ovakav tip baleta, koji pršti od ljetnih boja.

- Kostimi su bogato ukrašeni. Primjerice, ženski ansambl mijenja tri vrste pregača, koje smo bojili, ukrašavali prema slavonskim motivima. Frizura i maska prate etnopriču, a veliku smo pozornost poklonili korzetima, šeširima te kostimima za piliće i koku. Dominiraju žuta, narančasta i ružičasta boja u gotovo svim kostimima, simbolizirajući prirodni krajolik slavonskih polja, vrtova i samoga ambijenta, što se najbolje vidi u scenografiji - dodaje Neven Mihić.

Važan je posao obavila radionica za izradu scenografije, pod stručnim vodstvom Željka Jurića. Mnogi su se dijelovi oslikavali, poput žitnog polja, kuća, namještaja, seljačkih kola, stolaca, ograde...

- Kulise smo ukrašavali lišćem i cvijećem. Pazilo se da svaki detalj bude vizualno atraktivan, što bijeli balet traži. Predstava ima tri slike i svaka će biti zanimljiva na svoj način. Ovakav me tip predstave najviše inspirira i motivira jer za bijeli balet kostimograf/scenograf može pokazati svu raskoš svoje mašte, kroz bajkovitu scenu i kostime - zaključuje Neven, koji odmah nakon ove premijere počinjem raditi na predstavi “Kleopatra” u Teatru Naranča u Puli, s kojim često surađuje.

Narcisa VEKIĆ

Bio mi je gušt slagati kostime za ovakav tip baleta, koji pršti od ljetnih boja!

I učenici Glazbene škole

“Vragolastu djevojku” (La fille mal gardee) izvodi osječki baletni ansambl i Glazbena škola Franje Kuhača. Solisti su Kaho Nakayasu (u ulozi Lise), Vuk Ognjenović (Colas), baletni konzervator iz St. Pöltena (Brazil) Vinicius Leme (Alan), Zoran Štark (u ulozi mame, odnosno gospođe Simone.

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike