Kultura
BOGAT PROGRAM MANIFESTACIJE KOJOM SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Neraskidiva je veza književnosti i kazališta
Objavljeno 17. travnja, 2015.

OSIJEK - Noć knjige - manifestacija je kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja), ali i afirmira kultura čitanja, potiče razgovor o literaturi, podiže svijest o važnosti knjige u svakom društvu i svakom vremenu. Četvrtu po redu u Osijeku organizira i ove godine GISKO. Program počinje već u 18 sati, a završava u 23 sata.

- Osim autorice Ivane Kranželić, koja će održati radionicu i predstaviti svoj književni rad, svi su programi osmišljeni i bit će realizirani isključivo osječim snagama. Osijek je grad kreativnih, sjajnih i pozitivnih pojedinaca, koji su zajednički osmislili bogat program i to sve volonterski - ponosno je to na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Klubu za mlade naglasila Dubravka Pađen-Farkaš, ravnateljica GISKO-a.

- Povezanost knjige i glumca je natprirodna. Posao glumca jest oživjeti napisanu riječ, dati joj krvotok, dušu, misao, emociju, energiju... Trudit ćemo se biti zanimljivi, prenijeti naše scensko iskustvo i ne dopustiti dosadi da se pojavi - najavila je Mira Perić Kraljik, izv. prof. art. na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, susret s glumcima - Ivicom Lučićem i Sandrom Lončarić Tankosić, kojemu će biti gošća i voditeljica (od 20.45 sati).

U progam se, na zadovoljstvo organizatora, uključio veliki broj škola i obrazovnih ustanova iz Osijeka i Našica, između ostalih i Graditeljsko-geodetska škola, čija je predstavnica Stela Macakanja Baćić, dramska pedagoginja i prof. hrv. jezika. Izvest će predstavu “Buska”.

- Nastojali smo uključiti što veći broj učenika osnovnih i srednjih škola kako bismo pokazali što i kako rade po pitanju scenskih umjetnosti. U Klubu za mlade bit će odabrane predstave i pojedinačni nastupi, monologa i recitiranja poezije - istaknula je prof. Macakanja Baćić, najavivši radioemisiju o javnom nastupu - “Nemojte mene”, koju su snimili učenici Medicinske škole, pod vodstvom Marine Pilj Tomić.

Manifestacija će početi u dvorištu knjižnice i na pločniku ispred - uz performans Plesnog studija Shine - gdje će učenici pokušati animirati prolaznike crtanjem kredama po pločniku, od 18 sati. Pridružit će im se i bubnjari Ritmosa, a “Domaći” će žonglirati vatrom...

Informacija koju je s medijima podijelila viša knjižničarka Svjetlana Mokriš obradovat će korisnike GISKO-a koji će sve knjige moći vratiti bez plaćanja zakasnine - od 22 do 23 sata.

Obol programu svojim će intelektualnim i kreativnim snagama dati i Grgur Marko Ivanković (ravnatelj Muzeja Slavonije), Teatar 054 (glumica Nikolina Baškarad), Glazbena škola Franje Kuhača, ŠPU Feniks, Odjel za kulturologiju uključio se izložbom, a na dječjem će odjelu GISKO-a, između čitavog niza aktivnosti, biti izložba originalnih ilustracija Stanislava Marijanovića (Muzejska čudovišta u knjižnici), pričaonice, likovne radionice...N.Vekić

18-23

Noć knjige ove se godine održava 23. travnja u večernjim satima

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike