Kultura
OSJEČKA MUZEJSKA GLAZBENA SRIJEDA DONIJELA NOVE UŽITKE

Sjajna nova Bobićeva djela za bayan harmoniku i gudače
Objavljeno 17. travnja, 2015.

U atriju Glavne straže Muzeja Slavonije održan je jedanaesti glazbeni događaj ovogodišnje Koncertne sezone grada Osijeka. U sklopu koncertnog ciklusa (pod nazivom Osječka muzejska glazbena srijeda) održan je koncert Boruta Zagoranskog (bayan harmonika) uz gudački kvartet Feguš iz Maribora.

Koncert je imao dva vrhunca. Sva su djela koncerta bila namijenjena za izvođenje umjetniku na bayan harmonici Borutu Zagoranskom i gudačkom kvartetu Feguš. Na programu su bila djela Jana Goloba (skladba Concertino za bayan harmoniku i gudački kvartet, posvećena Borutu Zagoranskom i gudačkom kvartetu Feguš – 2013. ), Davora Bobića (skladba Concertinato za harmoniku i gudački kvartet, s istom posvetom – i naznakom 2013.). Nastavak je donio Gudački kvartet u D-duru, op. 11 P.I. Čajkovskog, druga autora D. Bobića (s istom posvetom) bila je Tango concertante za bayan hamoniku i gudački kvartet (praizvedba 2015.).

Ako bi se i programski analizirao sadržaj koncerta, čak su dvije skladbe Davora Bobića bile – nama - praizvedbe (prva napisana 2013., a nismo je čuli do sada, a druga, 'nova' praizvedba od 2015.).

Drugi je vrhunac boja i simfonizacija Feguš komornista. Prva skladba komorne boje toga tipa bila je skladba Jana Goloba (bilo je to tonsko sjedinjavanje nove boje bayan harmonike i ujednačenog komornog sloga, savršenog Feguš kvarteta, izdvajamo stavaku Calmo, romantizirane forme); ili skladba A. Piazzole 'Five Tango...'

Što reći o Bobićevim praizvedbama? Concertato za harmoniku i gudački kvartet od 2013. uz korištenje tradicionalne tehnike 'mijeha' (tako su se miješale boje bayana i Feguš komornosti) blisko je orguljaškoj boji. Prvi vrhunac bila je praizvedba Bobićeve skladbe “Tango Concertante za harmoniku i gudački kvartet” (posvećeno Borutu Zagoranskom i gudačkom kvartetu Feguš – 2015. godine). Efekti na bayan harmonici bili su suvremeni (i od drugog nesrodnog instrumenta), glissando zvučanja (stavak Andante), odnosno avangardno udaranje rukom po rezonantnoj kutiji bayan boje (uz tremola, a i pizzicato ostvarenu boju sjajnog komornog Feguš koloriranja). Doista treba biti majstor u poznavanju instrumenata i ostvarivanju ideja njihova komornog zajedništva (što je skladatelj D. Bobić uspio). Tehnika muzikalnosti i osjećaj za izvrsnu instrumentaciju posebne su značajke Bobića kao skladatelja. On naime ima razvijen osjećaja za tonske boje i umjetnost pastelnog sjedinjavanja tradicionalnog (kakav je primjerice boja gudačkog kvarteta) i novih, nama avangardnih boja (kao što je bayan harmonika). Također kombinaciju pizzicato tehnike i tonske boje, odnosno tremola te korištenje rezonantne bayan kutije (kao sredstva ostvarivanja zvuka.)

Zapravo sjedinjavanje tonskih boja različitog podrijetla – poseban je talent D. Bobića. Treba imati veliko znanje iz instrumentacije i u konačnici orkestracije - da bi se skladbe ovakve kvalitete i inventivnosti mogle stvarati. To je poseban glazbeni dar (koji skladatelj Davor Bobić – ima).

Branka BAN
Virtuoz na bayan harmonici

Borut Zagoranski (Ptuj, Slovenija, 1980.), dobitnik je prestižne nagrade The Friends of the Royal Academy of Music Aword 2006. Kao predstavnik Slovenije bio je finalist natjecanja Eurovision Grand Prix for the Young Musician u Beču 1997.; laureat je niza državnih i međunarodnih natjecanja za harmoniku. Godine 2014. postaje pridruženi član Royal Academy of Music u Londonu. Radi kao izvanredni profesor na Akademiji za glazbu u Ljubljani te na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Gudački kvartet Feguš djeluje od 1992. Čine ga braća Filip Feguš (violina), Simon Feguš (violina), Andrej Feguš (viola), Jernej Feguš (violončelo). Počeli su u Mariboru 2001. te su nastavili školovanje na Konzervatoriju u Klagenfurtu, Austrija. Potom su se usavršavali na studiju komorne glazbe u prestižnoj privatnoj školi 'Scuola di musica di Fiseole' (Forenca). Do 2007. godine njihovi su mentori bili Milan Škampa (Smetana Quartet). Sudjelovali su na brojnim međunarodnim majstorskim tečajevima (Alban Berg kvartet, Borodin kvartet, te međunarodni festival u Prištini). Snimali su djela slovenskih autora za Radio Maribor, France Musique i druge. Praizveli su djela brojnih slovenskih skladatelja (A. Lajovic), a 2006. izdali su CD s djelima Janačeka i Ravela.

Možda ste propustili...

U ZAGREBAČKOJ GALERIJI KRANJČAR IZLOŽBA ŽELJKA KIPKEA

Referencije na kubizam, uz naglašenu taktilnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

11. EUROPSKA NOĆ KAZALIŠTA DILJEM SLAVONIJE

Zaljubite se i vi u teatar

2

HRVATSKA FASCINACIJA STARIM EGIPTOM

Finissage izložbe Egipatsko blago u Osijeku

3

NOVI CIKLUS EDUKATIVNIH RADIONICA OSJEČKOGA HDLU-A

Obrazuju publiku koja se ne zadovoljava veselicama